Mięciutkie i puszyste racuchy dyniowe ze śliwkami to świetna propozycja na śniadanie bądź na kolację. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, gdyż najpierw łączymy drożdże z letnim mlekiem, po czym dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Składniki ciasta na racuchy łączę ze sobą za pomocą ręcznego ubijaka lub ręcznego robota kuchennego. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, nabieram je łyżką i wykładam na rozgrzany tłuszcz. W cieście układam kawałki śliwek i smażę racuszki na złoty kolor. Usmażone racuchy dyniowe podaję oprószone cukrem pudrem. Polecam Wam poniższy przepis na racuchy dyniowe ze śliwkami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na racuchy dyniowe ze śliwkami.
- 12 dkg mąki pszennej
- 10 gr świeżych drożdży
- 1 jajko “L”
- 200 ml letniego mleka
- 15 dkg puree z dyni
- szczypta soli
- 1,5 łyżki cukru kryształu
- 1/4 łyżeczka cynamonu
- 15 dkg śliwek
- cukier puder do oprószenia placuszków
- masło klarowane do smażenia
Jak zrobić racuchy dyniowe ze śliwkami.
Do kubka włożyć drożdże, wlać letnie mleko, wymieszać i odstawić na 10 minut. Do miski wlać wyrośnięte drożdże, cukier kryształ, sól, puree z dyni, cynamon oraz jajko. Ubijać ubijakiem przez kilka sekund, po czym dodać przesianą przez sitko mąkę. Całość ubijać razem do momentu, w którym w cieście nie ma grudek. Gotowe ciasto odstawić na 20-25 minut, aby nieco wyrosło.
Każdą ze śliwek umyć, osuszyć i pokroić na średniej wielkości kawałki.
Na patelnię włożyć małą porcję masła klarowanego, rozpuścić i rozgrzać. Za pomocą łyżki nabierać wyrośnięte ciasto drożdżowe, które układać na gorącym maśle formując z niego małe racuchy. Następnie na cieście kłaść kawałki śliwek, lekko wciskając je w ciasto palcem. Racuchy dyniowe ze śliwkami smażyć na średniej wielkości ogniu, na złoty kolor z obu stron. Usmażone racuchy wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. Dyniowe racuchy podawać oprószone cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc racuchy dyniowe ze śliwkami.
Racuchy podać można oprószone cukrem pudrem wymieszanym ze szczyptą cynamonu.
Ja moje racuchy smażyłam na maśle klarowanym. Jeśli jednak nie macie takowego masła w domu, zastąpcie je olejem roślinnym lub olejem kokosowym. Masła na patelnię kładę jedynie odrobinę, gdyż nie chcę aby racuchy w nim pływały.
W racuchach wykorzystać można dowolną odmianę śliwek. Ja postawiłam na śliwki węgierki. Śliwki zastąpić można pokrojonymi na kawałki jabłkami lub gruszkami.
Przepis na domowe puree z dyni znajdziecie TUTAJ. Ja najczęściej robię dość sporą ilość puree z dyni i przechowuję je w zamrażalniku. Kiedy mam ochotę na ciasto, racuchy lub makaron, do których owo puree jest potrzebne, wyjmuję je nieco wcześniej z zamrażalnika i rozmrażam.
Lubisz dania z dyni? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Dynię pieczoną z czosnkiem.


Dodaj komentarz