Sałatka z dynią, kozim serem i szynką parmeńską, skropiona lekkim dressingiem z oliwy i soku z cytryny, to sałatka, którą bardzo często robię w okresie jesiennym. Przyrządzam ją z różnych odmian dyni, jednak najczęściej jest to dynia piżmowa lub dynia zwyczajna. Dynię najpierw obieram ze skórki, kroję na duże kawałki, po czym piekę z odrobiną miodu, oleju i soli. Upieczoną dynię łączę z sałatą, roszponką, rukolą lub mieszanką sałat, w zależności od tego, którą z nich mam akurat dostępną w domu. Do sałatki dodaję ser kozi, granat, orzechy, a także szynkę parmeńską. Szynkę parmeńską zdarza mi się zastępować szynką Serrano, a pistacje orzechami nerkowca. Tę sałakę z pieczonej dyni podaję na lunch bądź na kolację, często serwuję ją również na imprezach okolicznościowych. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu na sałatkę z dyni, sera i szynki i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z dynią, serem i szynką.
- 40 dkg dyni
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczka soli
- 8 dkg sałaty roszponki
- 10 dkg szynki parmeńskiej
- 10 dkg koziego sera
- 2 łyżki ziaren granatu
Dressing:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki pistacji
- szczypta soli
Jak zrobić sałatkę z dynią, serem i szynką.
Pokrojoną na kawałki dynię ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać sól, olej oraz miód i wymieszać. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na godzinę i 15 minut. W trakcie pieczenia dynię od czasu do czasu przemieszać, aby upiekła się równomiernie i nie przypaliła. Upieczoną dynię wystudzić.
W kubku wymieszać miód z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i szczyptą soli.
Na półmisku do serwowania ułożyć sałatę roszponkę, na niej położyć kawałki pieczonej dyni, pokruszony kozi ser oraz porwaną w palcach szynkę parmeńską. Po wierzchu sałatkę posypać ziarnami granatu, pistacjami i skropić dressingiem z kubka.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z dynią, serem i szynką.
Użyłam miękkiego sera koziego. Nie był to serek kremowy lecz ser, który ma podobną konsystencję do twarogu.
Do sałatki wykorzystać można dynię piżmową, dynię Hokkaido lub dynię zwyczajną. Przed upieczeniem dynię należy obrać ze skórki, a następnie pokroić na kawałki o grubości 2-3 centymetrów i szerokości około 5-6 centymetra.
Orzechy pistacji przed dodaniem do sałatki można uprażyć.
Lubisz dania z dyni? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Grzanki z kremem dyniowym.


Dodaj komentarz