Przyprawa kreolska to połączenie suszonej papryki mielonej z ziołami, solą oraz pieprzem. Popularne zioła, które spotkać można w tej przyprawie to tymianek, oregano oraz bazylia, jednak sięgnąć można również po rozmaryn i liście laurowe. Przyprawa ta ma delikatny smak, jest aromatyczna i ziołowa. Przyprawa kreolska jest doskonałym dodatkiem do ryb, mięs oraz warzyw. Doprawić można nią grillowane mięso, krewetki, gulasz, gotowany ryż, ziemniaki, makaron czy sałatki.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na przyprawę kreolską.
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne
- 3 łyżeczki cebuli w proszku
- 3 łyżeczki czosnku w proszku
- 2 łyżki suszonego oregano
- 2 łyżki suszonej bazylii
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego
Jak zrobić przyprawę kreolską.
Do miseczki wsypać paprykę, pieprz cayenne, cebulę oraz czosnek w proszku, oregano, bazylię, tymianek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Przyprawę przesypać do słoiczka, szczelnie zamknąć i przechowywać w szafce. Składniki można również połączyć ze sobą za pomocą młynka.

Warto wiedzieć robiąc przyprawę kreolską.
Czarny pieprz zastąpić można pieprzem białym. Do przyprawy można także dodać rozmaryn, mielony liść laurowy bądź zrobić własną mieszankę składników, eliminując niektóre i zastępując je innymi.
Gotową przyprawę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub pojemniku. Ja moją przyprawę przechowuję przez około dwa miesiące.
Lubisz dania doprawione papryką? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pikantne udka z kurczaka.


Dodaj komentarz