Naleśniki z jabłkami to pyszne danie, które w moim domu serwuję często na lunch lub na deser. Jest to proste danie jarskie, które przygotować można w miarę szybko i które nie wymaga wykorzystania nie wiadomo jak wyszukanych składników. Przygotowanie naleśników zaczynam od zrobienia ciasta naleśnikowego, w którym łączę mąkę z jajkiem, cukrem, solą, wodą oraz mlekiem. Składniki ubijam tak długo, aż w cieście nie ma grudek, po czym odstawiam je na chwilę, aby mąka wchłonęła w miarę jak najwięcej wody i mleka. Dzięki temu naleśniki po usmażeniu będą lekkie i puszyste. Jeśli naleśniki nadziewam słodkim nadzieniem, tak jak w tym przypadku, to placki naleśnikowe smażę na maśle, czasami na maśle klarowanym, ale rzadziej na oleju lub smalcu. Naleśniki smażę na smalcu lub oleju tylko wtedy gdy wypełniam je wytrawnym nadzieniem.
Prażone jabłka robię nieco wcześniej, aniżeli naleśniki. Zazwyczaj przygotowuję je dzień przed lub kilka godzin przed usmażeniem naleśników. Robię tak głównie dlatego, iż moje naleśniki lubię zawsze podawać od razu po usmażeniu, dlatego też w momencie podawania muszę już mieć gotowe nadzienie. Prażone jabłka robię z obranych ze skórki jabłek, sięgam po te jabłka, które akurat mam dostępne w domu. Najlepiej smakują mi prażone jabłka, które są przygotowane z kwaskowych jabłek, ale jeśli takich akurat nie mam to robię je z tych, które mam. Pokrojone jabłka po połączeniu z cukrem i octem odstawiam na jakiś czas, aby puściły sok, a dopiero potem gotuję je z cynamonem i wodą. Letnimi lub zimnymi jabłkami wypełniam usmażone na złoty na kolor naleśniki. Te naleśniki z jabłkami są bardzo smaczne i zachęcam Was do sięgnięcia po poniższy przepis na naleśniki z jabłkami.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na naleśniki z jabłkami.
Ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka “L”
- 20 dkg mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli
- masło do smażenia
Jabłka prażone:
- 60 dkg jabłek pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 10 dkg cukru kryształu
- 1/4 łyżeczka cynamonu
- 50 ml wody
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania naleśników
Jak zrobić naleśniki z jabłkami.
Przygotowanie ciasta naleśnikowego.
Do miski włożyć jajka, mleko, wodę, sól oraz cukier. Ubijać przez minutę, po czym dodać przesianą przez sitko mąkę i ubijać do momentu, w którym w cieście nie ma grudek. Gotowe ciasto odstawić na 20 minut. Na ogień wstawić patelnię, rozgrzać i kiedy gorąca przesmarować masłem. Na gorącą patelnię wylewać ciasto naleśnikowe i dokładnie rozprowadzać je po całej patelni. Nie wylewać zbyt dużo ciasta, gdyż naleśniki mają być w miarę cienkie. Po wylaniu ciasta na patelnię zmniejszyć ogień na średni i smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron. Usmażone naleśniki wykładać na talerzyk.
Przygotowanie prażonych jabłek.
Pokrojone w kostkę jabłka włożyć do miski, dodać ocet oraz cukier kryształ i wymieszać. Odstawić na godzinę. Kolejno, jabłka przełożyć do garnka, dodać cynamon oraz wodę i zagotować. Kiedy jabłka w garnku zaczynają się gotować zmniejszyć ogień na średni i mieszając od czasu do czasu gotować do momentu, aż jabłka zmiękną. Mi ugotowanie jabłek zajęło nieco ponad 30 minut. Prażone jabłka odstawić na chwilę, aby nieco wystygły.
Każdy placek naleśnikowy dokładnie pokryć prażonymi jabłkami, zwinąć w rulon lub złożyć w trójkąt. Naleśniki podawać posypane cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc naleśniki z jabłkami.
Składniki użyte do przygotowania ciasta naleśnikowego powinny być w temperaturze pokojowej. Z podanych ilości składników uzyskać można około 8 naleśników.
Ciasto naleśnikowe przygotować można z wodą gazowaną lub wodą niegazowaną. Naleśniki robione na wodzie gazowanej będą bardziej puszyste.
Do prażenia najlepsze są lekko kwaskowe jabłka takie jak na przykład Szara Reneta, Jonagold czy Lobo.
Lubisz naleśniki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Naleśniki z serem.







Dodaj komentarz