Śliwki należą do tych owoców, z których przygotować można zarówno słodkie jak i wytrawne dania. Sprawdzają się świetnie nie tylko w ciastach ale także jako składnik wielu dań mięsnych. Ja śliwkami nadziewam szynkę, robię z nich sos do polędwicy i faszeruję karkówkę. W daniu poniżej połączyłam śliwki z wołowiną, dodałam także ketchup i sos pomidorowy, które wraz ze śliwkami utworzyły pyszny sos.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na wołowinę w sosie śliwkowym.
- 100 ml ketchupu
- 40 dkg mięsa mielonego wołowego
- 20 dkg śliwek
- 15 dkg cebuli
- 100 ml wody
- 25 dkg kukurydzy w puszce
- 300 ml sosu pomidorowego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
Jak zrobić wołowinę w sosie śliwkowym.
Na patelnię wlać olej, dodać drobno krojoną cebulę i smażyć przez 2-3 minuty. Następnie dodać mięso mielone i kontynuować smażenie na małym ogniu przez 10 minut. Kolejno dodać pokrojone śliwki, kukurydzę, wodę, sos pomidorowy, ketchup, sól oraz pieprz. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez 40 minut. Gotowe danie podawać z ryżem.

Warto wiedzieć robiąc wołowinę w sosie śliwkowym.
Użyłam miękkich śliwek, które rozpadły się całkowicie w trakcie duszenia tworząc pyszny sos. Sięgnąć można po dowolny rodzaj śliwek np. węgierki, Amers czy Empress.
Wołowinę zastąpić można mięsem wieprzowym lub drobiowym.
Szukasz przepisów na dania z mięsa mielonego? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis na Pulpety w sosie pomidorowym.
Dodaj komentarz