W okresie jesiennym dynia jest jednym z tych warzyw, po które sięgam bardzo często. Zazwyczaj piekę ją a później miksuję. W formie puree wykorzystuję ją do zup, ciast oraz sosów. Ostatnio upiekłam dynię z dodatkiem czosnku oraz oliwy i podałam ją w kawałkach. Pieczona dynia przygotowana w ten sposób może być świetną przekąską na lunch jak i smacznym dodatkiem do dań obiadowych.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na dynię z czosnkiem.
- 60 dkg dyni piżmowej
- 1 duża główka czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka różowego pieprzu
Jak zrobić pieczoną dynię z czosnkiem.
Dynię obrać ze skórki i pokroić na kawałki o wielkości około trzech centymetrów. Ułożyć na blasze do pieczenia, dodać czosnek, skropić oliwą, dodać pieprz oraz posolić. Odstawić na 30 minut. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na godzinę. W trakcie pieczenia przemieszać dynię od czasu do czasu. Po upieczeniu wybrać czosnek i zmiksować na masę o jednolitej konsystencji. Dynię podawać wymieszaną z puree czosnkowym.

Warto wiedzieć robiąc pieczoną dynię z czosnkiem.
Sięgnęłam po dynię piżmową. Możecie oczywiście wykorzystać dowolny rodzaj dyni.
Nie obierałam czosnku do pieczenia. Usunęłam z niego skórkę dopiero kiedy był upieczony.
Szukasz przepisów na dania z dyni? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis na Pasztet z dyni piżmowej.
Dodaj komentarz