Mam dla Was muffiny, które można jeść na każdej diecie. Nie mają w sobie glutenu, laktozy, jajek, cukru ani tłuszczu zwierzęcego. Zarówno ciasto na muffiny jak i krem, którym je udekorowałam przygotowałam z dodatkiem melona.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na muffiny melonowe.
- 300 ml zmiksowanego melona
- 1 łyżka soku z cytryny
- 125 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka gumy ksantanowej
- 1/4 łyżeczka soli
- 10 dkg mąki ryżowej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka sody
- 6 dkg mąki z sorgo
- 10 dkg erytrytolu
Masa melonowa:
- 12 dkg erytrytolu
- 120 ml puree z melona
- 20 dkg masła kokosowego lub masła wegańskiego
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej (pełne)
- 100 ml wody
Jak zrobić muffiny z melonem.
Muffiny: do miski wsypać erytrytol, dodać sól oraz olej. Miksować przez 3-4 minuty najlepiej robotem elektrycznym. Kolejno dodać puree z melona wraz z sokiem z cytryny i kontynuować miksowanie przez 3 minuty. Pod koniec miksowania dodać sodę, proszek do pieczenia, gumę ksantanową oraz obie mąki.
Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami. Wypełnić 3/4 wysokości każdej foremki ciastem po czym wstawić muffiny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25-30 minut. Po upieczeniu muffiny wystudzić.
Masa melonowa: do garnka włożyć puree z melona, połowę wody oraz erytrytol. Zagotować. W kubku wymieszać pozostałą wodę z mąką ziemniaczaną. Płynem z kubka zalać gotujące się składniki. Ponownie zagotować i trzymać na ogniu przez 2-3 minuty, mieszając nieustannie. Ugotowany budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i wystudzić.
Masło kokosowe rozetrzeć na masę o puszystej, kremowej konsystencji. Małymi porcjami dodawać budyń mieszając nieustannie. Rękaw cukierniczy wypełnić kremem i za pomocą tylki cukierniczej wycisnąć krem na górę każdego muffina. Udekorowane muffiny schłodzić w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc muffiny melonowe.
Z podanej ilości wyszło 12 muffinów.
Przed dodaniem budyniu do masła kokosowego ucierałam masło robotem kuchennym przez 6 minut.
Użyłam bardzo słodkiego i dobrze dojrzałego melona Galia.
Na moim Instagramie dodałam zdjęcia, na których możecie zobaczyć jak muffiny wyglądają po przekrojeniu.
Szukasz przepisów na słodkie wypieki bez glutenu? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Batony bezglutenowe z figami.
Dodaj komentarz