Gnocchi to włoskie kluski, które mogą być przygotowane z ziemniaków, sera, kaszy mannej, mąki pszennej, mąki kukurydzianej czy jajek. Często gnocchi mają w sobie również dodatek ziół lub warzyw. Gnocchi podaje się z dodatkiem sosu lub polane masłem.
Muszę Wam powiedzieć, iż gnocchi z mąki i sera ricotta są świetnym wyborem jeśli chcecie zrobić szybki obiad. Wystarczy wszystkie składniki na gnocchi wymieszać w miseczce, zagnieść szybko ciasto i formować kluski. Ja często robię kilka rzeczy na raz. Najpierw wstawiam sobie warzywa na sos i kiedy całość mi się gotuje, nastawiam wodę na gnocchi i zaczynam robić kluski. Kluski jestem zazwyczaj w stanie przygotować przed zagotowaniem się wody. Jeśli jednak woda zaczyna mi się gotować a nie jestem jeszcze gotowa z kluskami, po prostu zmniejszam ogień i kończę robienie gnocchi.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na gnocchi z ricotty.
Gnocchi:
- 25 dkg sera ricotta
- 5 dkg sera parmezan
- 2 żółtka
- 15 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 1/3 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżka soli
Sos pomidorowo-cukiniowy:
- 40 dkg krojonych pomidorów w puszce
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 25 dkg cukinii
- mały pęczek bazylii
Dodatkowo: parmezan do podania
Jak zrobić gnocchi z ricotty.
Gnocchi: do miski włożyć żółtka, ser ricotta, parmezan, 1/3 łyżeczkę soli oraz pieprz. Wymieszać, po czym stopniowo dodać przesianą przez sitko mąkę. Za pomocą łyżki, a następni dłoni wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką, podzielić na 4 części. Z każdej części ciasta formować wałki o średnicy około 2-ch centymetrów, po czym kroić na kawałki o długości 3-ech centymetrów.
Do dużego garnka wlać wodę, dodać 1 łyżkę soli i zagotować. Na gotującą się wodę włożyć gnocchi. Ponownie zagotować i od momentu wypłynięcia gnocchi na powierzchnię wody, gotować je na średnim ogniu przez 30 sekund. Ugotowane gnocchi przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą.
Sos pomidorowo-cukiniowy: cukinię pokroić w dużą kostkę, włożyć na patelnię. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, po czym dodać pokrojone pomidory w puszce, sól, pieprz i dusić przez 15 minut na średnim ogniu. Pod koniec dodać pokrojoną świeżą bazylię. Ugotowane warzywa przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować.
Gorące gnocchi podawać polane sosem pomidorowo-cukiniowym i posypane serem parmezan.

Warto wiedzieć robiąc gnocchi z ricotty.
Ser parmezan, który dodajemy do ciasta na gnocchi powinien być bardzo drobno tarty.
Gnocchi możecie przygotować wcześniej i zamrozić. Wystarczy włożyć gotowe, lekko posypane mąką gnocchi do plastikowego pojemnika, każdą warstwę przełożyć folią spożywczą i przykryć pojemnik.
Szukasz przepisów na jajek i mąki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Kluski śląskie z sosem pieczarkowym.
Dodaj komentarz