Szaszłyki to danie, które przygotować można nie tylko w sezonie grillowym, ale również poza nim, wykorzystując do ich upieczenia piekarnik. W szaszłykach najlepiej sprawdza się mięso z kurczaka. Mięso to piecze się najszybciej i najfajniej łączy z innymi dodatkami, którymi zazwyczaj są warzywa.
Robiąc szaszłyki warto jest zamarynować mięso, którego do nich używamy. Jeśli mamy taką możliwość zróbmy to wieczorem po to, aby mięso mogło poleżeć w marynacie przez noc. Odpowiednio zamarynowany kurczak będzie wtedy kruchy, a jednocześnie soczysty.
Moja poniższa propozycja to szaszłyki przygotowane tylko i wyłącznie z mięsa. Szaszłyki nie zawierają warzyw jednak można je dodać. Fajnie z mięsem kurczaka skomponuje się papryka, cukinia, pieczarki oraz cebula.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na szaszłyki drobiowe.
- 3 łyżki orzeszków ziemnych prażonych (bez soli)
- 3 łyżki sosu BBQ
- 1/2 łyżeczka soli
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- wykałaczki do szaszłyków

Jak zrobić szaszłyki z kurczaka.
Piersi z kurczaka oczyścić, wymoczyć w wodzie, osuszyć na papierowym ręczniku, po czym pokroić w 3-y centymetrową kostkę.
Do miseczki włożyć orzeszki ziemne, sos bbq, jogurt oraz sól. Zmiksować całość na masę o jednolitej konsystencji.
Pokrojonego uprzednio kurczaka wymieszać z marynatą z miseczki. Kolejno, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Po wyjęciu z lodówki, kawałki kurczaka nabić na wykałaczki do szaszłyków. Każdy z gotowych szaszłyków posypać po wierzchu ziarnami sezamu.
Szaszłyki ułożyć na blasze do pieczenia, którą wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. W połowie pieczenia przewrócić szaszłyki na drugą stronę. Podawać z dodatkowym sosem bbq, warzywami bądź ryżem.

Warto wiedzieć robiąc szaszłyki drobiowe.
Patyczki do szaszłyków, których użyłam miały długość dziesięciu centymetrów.
Czarny sezam można zastąpić ziarnami kozieradki.
Szaszłyki piekłam na blasze, ale można je także grillować na grillu. Wtedy odpowiednio należy skrócić czas pieczenia.
Lubisz mięso z kurczaka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z kurczakiem.
Dodaj komentarz