Pieczonego kurczaka w całości najczęściej zdarza mi się robić na niedzielny obiad. Na ogół nacieram kurczaka jakąś prostą marynatą i piekę bez przykrycia bezpośrednio na blasze. Jeśli zależy mi, aby mięso upiekło się nieco szybciej wtedy wkładam kurczaka do rękawa do pieczenia. Dodatkowym plusem rękawa do pieczenia poza szybszym czasem pieczenia jest również to, iż mięso pieczone w rękawie jest naprawdę soczyste w środku.
Dzisiejszy przepis jest na pieczonego kurczaka z dodatkiem ziół typowych dla kuchni włoskiej. Do natarcia kurczaka wykorzystałam dość sporą ilość oregano, bazylii oraz tymianku. Nie zabrakło również czosnku, rozmarynu, cytryny i oliwy z oliwek. Dla mnie połączenie mięsa drobiowego z sokiem z cytryny to strzał w dziesiątkę. Cytryna nie tylko nadaje mięsu lekko cytrusowego smaku ale też zmiękcza mięso i podkreśla jego smak.
Kurczaka przygotowanego w ten sposób lubię podawać z ryżem i surówką ze świeżej kapusty z sosem czosnkowym. Przepis na kapustę z sosem czosnkowym znajdziecie TUTAJ.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pieczonego kurczaka.
- 1,5 kg kurczaka w całości
- po 1-ej łyżeczce: suszonego tymianku, rozmarynu, bazylii, oregano, granulowanego czosnku oraz płatków chilli
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić pieczonego kurczaka.
Cytrynę wycisnąć, sok włożyć do kubka a cytrynę do środka kurczaka. Dodać sól, pieprz, oliwę, czosnek, tymianek, rozmaryn, bazylię, oregano oraz płatki chilli. Wymieszać. Kurczaka bardzo dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą po czym wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po wyjęciu z lodówki kurczaka ułożyć na formie do pieczenia i odstawić na jakiś czas, aby mięso doszło do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 230 stopni Celsjusza i kiedy gorący włożyć kurczaka. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni i kontynuować pieczenie przez godzinę. Upieczonego kurczaka wyjąć z piekarnika, przykryć folią aluminiową i odstawić na 20-25 minut, aby mięso “odpoczęło”.

Warto wiedzieć robiąc pieczonego kurczaka.
Przed wyjęciem kurczaka z piekarnika warto sprawdzić termometrem jego wewnętrzną temperaturę. Powinna sięgać około 75 stopni Celsjusza.
Jeśli chcecie aby kurczak miał bardziej przypieczoną skórkę, posmarujcie go dodatkowo roztopionym, klarowanym masłem.
Szukasz przepisów na dania z kurczakiem? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Węgierską zupę z kurczakiem.
Dodaj komentarz