W tym roku ominie mnie kilka przyjemności, które normalnie robiłabym z rodziną w okresie świątecznym. Coroczną niemalże tradycją jest dla nas odwiedzanie marketów adwentowych. Na tychże marketach króluje gorące wino, ale znaleźć można również inne interesujące trunki takie jak chociażby likiery. Jednym z takich likierów, który bez wątpienia warto spróbować jest likier piernikowy. Liker piernikowy to połączenie złotego rumu z mlekiem, cukrem i przyprawami korzennymi.
Likier piernikowy przygotujecie w kilka minut. Możecie delektować się nim w okresie świątecznym jak i podarować go na prezent. Ja na przykład co roku poza prezentami kupionymi w sklepie piekę domowe ciastka, które ładnie pakuję i daję rodzinie jako prezent. Spróbujcie 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na likier piernikowy.
- 500 ml rumu złotego
- 20 dkg brązowego cukru jasnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczka goździków
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 40 dkg mleka kondensowanego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 ml mleka
- 1 łyżka ciemnego kakao
Jak zrobić likier piernikowy.
Do garnka wlać mleko, mleko kondensowane dodać brązowy cukier, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, goździka, przyprawę do piernika i kakao. Wymieszać, wstawić na ogień i często mieszając zagotować. Od momentu zagotowania trzymać na średnim ogniu przez minutę, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Kolejno, zdjąć z ognia, dodać ekstrakt waniliowy i wystudzić.
Zimny krem z garnka przelać przez gęste sitko, dodać rum i bardzo dokładnie wymieszać. Gotowy likier wlać do butelek. Trzymać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc likier piernikowy.
Wszystkie suche przyprawy łącznie z kakao, przed dodaniem do płynnych składników, warto przesiać przez sitko.
Jeśli chcecie całkowicie wyeliminować resztki przypraw, likier dodatkowo możecie przelać przez gazę. Ja tego nie robię, gdyż jak dla mnie nie ma takiej potrzeby.
Ekstrakt waniliowy zastąpić możecie cukrem waniliowym.
Po wyjęciu z lodówki a przed podaniem wstrząsnąć butelką.
Szukasz przepisów na likiery? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Likier z pestek dyni.
Dodaj komentarz