Te burgery wołowe zrobicie w domu w bardzo łatwy sposób. Aby przygotować burgery wołowe potrzebujecie dobrej jakości mięso wołowe mielone, minimalną ilość przypraw, bułkę oraz jajko. Burgery podać możecie z dowolnie wybranymi przez siebie dodatkami. Ja postawiłam na podstawowe dodatki takie jak sałata, pomidor i ogórek kiszony. Burgery smakują wyśmienicie podane na domowej bułce do burgerów. Przepis na bułki do burgerów znajdziecie TUTAJ.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na burgery wołowe.
- 40 dkg mielonego mięsa wołowego
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 5 dkg bułki kajzerki
- 1/2 łyżeczka musztardy Dijon
- letnia woda do namoczenia bułki
Do podania:
- bułki do burgerów
- zielona sałata
- pomidor
- ogórek kiszony
- musztarda
- ketchup
- cebula
Jak zrobić burgery wołowe.
Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i przełożyć do miski. Dodać mięso mielone, sól, pieprz, jajko, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrobić masę mięsną, po czym odstawić na 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki masę podzielić na 6 części. Z każdej formować kulki, które spłaszczać na dłoni (każda kulka powinna mieć około 8 centymetrów średnicy).
Patelnię rozgrzać i kiedy gorąca ułożyć burgery. Smażyć na średnim ogniu z pierwszej strony przez 4-y minuty, następnie przewrócić i smażyć przez kolejne 2-3 minuty.
Podanie: bułki do burgerów przekroić wzdłuż na dwie połowy. Każdą wewnętrzną połowę bułki lekko przypiec na patelni. Pierwszą część bułki posmarować odrobiną musztardy, ułożyć liść sałaty, usmażone mięso, plasterek pomidora, kilka plasterków ogórka oraz cebuli. Drugą połowę bułki posmarować ketchupem, po czym ułożyć na cebuli.

Warto wiedzieć robiąc burgery z wołowiny.
Mięso na burgery należy bardzo dobrze wyrobić. Powinno być jednolite a jednocześnie zwarte i plastyczne.
Przygotowane mięso w formie gotowych już burgerów można zamrozić. Należy jednak mrozić surowe mięso, nie upieczone burgery. Po wyjęciu z zamrażalnika mięso należy najpierw rozmrozić a dopiero potem smażyć.
Szukasz przepisów na burgery? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Burger z ciecierzycy z sosem śliwkowym.
Dodaj komentarz