Zupa
|||

Zupa z kalafiora, słodkich ziemniaków i groszku

Zupa z kalafiora, słodkich ziemniaków i groszku to sycące danie jarskie, które pięknie pachnie i fantastycznie smakuje. Słodkie ziemniaki, kalafior oraz zielony groszek komponują się rewelacyjnie ze sobą jak i z użytymi do ich doprawienia przyprawami. W tej zupie znajdziecie warzywa w kawałkach, nie ma potrzeby ich miksowania w blenderze.

Przygotowanie zupy zaczynam od podsmażenia na oleju cebuli, po czym wraz z nią przez moment podsmażam również ziemniaki, kalafiora oraz przyprawy takie jak kurkuma, kminek i chili. Następnie dodaję groszek wraz z solą, pieprzem oraz bulionem i gotuję, do momentu w którym warzywa są miękkie. W tej zupie nie może zabraknąć śmietanki, którą wlewam tuż przed zdjęciem zupy z ognia. Zupę z kalafiora, słodkich ziemniaków i zielonego groszku podaję posypaną wyłącznie natką pietruszki. Nie serwuję do niej pieczywa, nie dodaję groszku ptysiowego, ani grzanek. Według mnie nie ma zupełnie takiej potrzeby, gdyż zupa sama w sobie jest bardzo sycąca. Tę zupę polecam serwować na pierwsze danie obiadowe lub na lunch.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Zupa
Zupa kalafiorowa z ziemniakami i groszkiem

Składniki na zupę z kalafiora, słodkich ziemniaków i groszku.

  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczka kminku w ziarnach
  • 100 g cebuli
  • 250 g różyczek z kalafiora
  • 100 g zielonego groszku
  • 400 g słodkich ziemniaków
  • 1/2 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 100 ml śmietanki do zup
  • 1 i 1/2 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczka płatków chili
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • natka pietruszki do podania

Jak zrobić zupę z kalafiora, słodkich ziemniaków i groszku.

Do dużego garnka wlać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na średniej wielkości ogniu przez około 5 minut. Od czasu do czasu cebulę należy przemieszać, aby się nie przypaliła. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone w małą kostkę słodkie ziemniaki, kminek, płatki chili, różyczki kalafiora oraz kurkumę. Kontynuować smażenie przez 2-3 minuty, po czym wlać bulion warzywny, dodać zielony groszek, sól oraz pieprz. Zupę zagotować i od momentu zagotowania gotować ją na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie wlać śmietankę i trzymać całość na ogniu jeszcze przez 2 minuty. Zupę podawać posypaną krojoną natką pietruszki.

Zupa
Zupa kalafiorowa z ziemniakami i groszkiem

Warto wiedzieć robiąc zupę z kalafiora, słodkich ziemniaków i groszku.

Do zupy dodać można świeży bądź mrożony groszek. Ja najczęściej nawet w sezonie używam groszku mrożonego. Na kilka minut przed dodaniem go do zupy, wyjmuję groszek z zamrażalnika i odstawiam go na chwilę w temperaturze pokojowej. Groszek do zupy dodać można także po bezpośrednim jego wyjęciu z zamrażalnika.

Płatki chili zastąpić można drobno-krojoną świeżą papryczką chili.

Przed dodaniem ziemniaków do zupy należy je obrać z łupiny.

Lubisz zupy z kalafiorem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Zupę kalafiorową z koperkiem.

Zupa
Zupa kalafiorowa z ziemniakami i groszkiem
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Zupa z kalafiora, słodkich ziemniaków i groszku
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *