Przepis na roladki serowe
||||

Roladki serowe

Roladki serowe wypełnione nadzieniem z cukinii i szynki, to pomysł na smaczną przekąskę. Przekąskę tę z powodzeniem zaserwować można na imprezie, podać na śniadanie a także cieszyć się jej smakiem w trakcie dnia. Podstawą roladek jest ser żółty – w plastrach oraz tarty. Po ułożeniu na blaszce do pieczenia ser topimy w piekarniku jednocześnie delikatnie go podpiekając. Blat serowy studzimy i kiedy zimny wypełniamy nadzieniem z podsmażonej cukinii, po wystudzeniu połączonej z serkiem kremowym. Na kremowym nadzieniu układamy plastry szynki drobiowej oraz w szerokiej linii kładziemy pokrojony szczypiorek. Całość zwijamy w roladę, którą kroimy na mniejsze kawałki. Tymi roladkami zajadamy się na zimno, podając je same bądź z dodatkiem pieczywa. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na roladki serowe i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na roladki serowe
Roladki serowe

Składniki na roladki serowe.

  • 200 g sera żółtego w plastrach (10 plastrów)
  • 150 g tartego sera żółtego
  • 125 g serka kremowego smakowego
  • 250 g cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g szynki z kurczaka
  • mały pęczek szczypiorku
  • 1/4 łyżeczka soli
Przepis na roladki serowe
Roladki serowe

Jak zrobić roladki serowe.

Cukinię wraz ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez kilkanaście sekund. Kolejno dodać tartą cukinię oraz sól i smażyć na średniej wielkości ogniu do moment, aż sok z cukinii odparuje – około 10 minut. Usmażoną cukinię wystudzić.

Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ułożyć jeden obok drugiego plastry żółtego sera, które posypać tartym serem żółtym. Blaszkę z serem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 6 minut. Po wyjęciu z piekarnika ser wystudzić.

W miseczce połączyć serek kremowy z wystudzoną cukinią, po czym rozprowadzić całość na wystudzonym serze. Wzdłuż jednego z dłuższych boków wysypać krojony szczypiorek, a następnie ułożyć na całości jeden obok drugiego plastry szynki, pozostawiając około 5 centymetrów puste na boku równoległym do tego ze szczypiorkiem. Całość zwinąć w roladę, którą wstawić na 15 minut do lodówki a po wyjęciu pokroić ją na mniejsze kawałki.

Przepis na roladki serowe
Roladki serowe

Warto wiedzieć robiąc roladki serowe.

Ser pieczemy na blaszce o wymiarach 26 na 36 centymetra.

Jeśli chodzi o serek to sięgnąć należy po serek kremowy typu Philadelphia bądź Light Cheese. Fajnie sprawdza się tutaj serek smakowy na przykład z dodatkiem papryki.

Kawałki, na które kroimy roladę mogą być cieńsze bądź grubsze, wszystko zależy od nas. Mogą to być 3-4 centymetrowe kawałki bądź też cienkie na centymetr sztuki.

Szczypiorek zastąpić można zieloną cebulką bądź koreańskim szczypiorkiem buchu.

Szynkę drobiową z kolei zastąpić można szynką wieprzową. Może to być zarówno szynka gotowana jak i szynka wędzona.

Lubisz dania z żółtym serem i cukinią? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Muffiny z serem i cukinią.

Przepis na roladki serowe
Roladki serowe
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Roladki serowe
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *