Kluski śląskie to danie bardzo popularne nie tylko na Śląsku ale i w całej Polsce.
Kluski robione są z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Masę ziemniaczano-mączną dzieli się na kawałki i każdy kawałek formuje się w kulkę, spłaszcza i po jej środku robi małe wgłębienie palcem. Podobno to wgłębienie pomaga równomiernie ugotować kluski.
Czasami do masy z ziemniaków i mąki dodaje się także jajko. Ja tak chociażby zrobiłam tym razem właśnie. Zdarza mi się jednak dość często gotować kluski z masy przygotowanej bez jajka, czyli tylko z ziemniaków i mąki.
Kluski śląskie są wspaniałym dodatkiem do sosów. Tak najczęściej je właśnie podaję u siebie w domu.
Mój mąż, który jest Węgrem po raz pierwszy spróbował klusków śląskich jakieś trzy lata temu. Nigdy wcześniej nie miał okazji ich jeść. Tak bardzo mu posmakowały, iż kiedy wybieraliśmy dania na nasze przyjęcie weselne w Polsce zażyczył sobie aby lokal przygotował mu kluski śląskie z sosem 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na kluski śląskie.
Kluski:
- 70 dkg ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 20 dkg mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki masła
- 1 jajko
Sos pieczarkowy:
- 45 dkg pieczarek
- 1 łyżka masła
- 300 ml wody
- 100 ml śmietanki
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżka świeżo krojonej natki pietruszki
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- czarny pieprz do smaku
Jak zrobić kluski z sosem pieczarkowym.
Kluski: ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej 1 łyżeczką soli wodzie. Kiedy miękkie odlać wodę, odrobinę wystudzić i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do letnich ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną oraz jajko. Wyrobić dobrze masę. Masę podzielić na kilka części. Z każdej formować wałek. Wałek kroić na kawałki. Każdy kawałek uformować w kulkę, spłaszczyć na dłoni i w środku delikatnie zrobić małą dziurkę palcami. Wielkość każdego kluska po uformowaniu zależy od nas. Dla mnie takie, które mają średnicę trzech centymetrów są najlepsze.
Do garnka wlać wodę, dodać 1 łyżkę soli, zagotować. Kiedy woda zaczyna sie gotować ostrożnie wkładać kluski, lekko zmniejszyć ogień i zagotować. Od ponownego zagotowania się wody gotować kluski 2 do 3 minut od momentu ich wypłynięcia na wierzch (czas gotowania zależy od wielkości klusek).
Ugotowane kluski wyłożyć na durszlak, przelać zimną woda, odsączyć i włożyć do miski.
Masło rozpuścić w garnuszku. Kiedy płynne polać kluski.
Sos pieczarkowy: pieczarki obrać, pokroić w plastry i włożyć na patelnię. Do pieczarek dodać masło. Smażyć na średnim ogniu przez 4 do 5 minut. Do garnuszka wlać wodę, śmietankę i dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Zalać pieczarki, dodać sól, pieprz oraz natkę. Zagotować. Kiedy sos zaczyna się gotować zmniejszyć ogień na mały i gotować przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Kluski podawać polane sosem.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc kluski śląskie.

Do rozgniatania ziemniaków użyłabym tylko i wyłącznie praski do ziemniaków. Jeśli użyjemy tłuczka konsystencja ziemniaków będzie bardziej “zbita” a tym samym kluski będą bardziej gumowate.
Wielkość klusek jak już wspomniałam zależy całkowicie od nas. Mniejsze kluski ugotują się bardziej równomiernie.
70 dkg ziemniaków to ilość ziemniaków jakiej potrzebujemy po ich obraniu.
Lubisz ziemniaki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Smażone ziemniaki z ziołami.
Brawo. Zawszę znajdę coś dla siebie. Dziś myslałam o szarych kluskach ale śląskie też będa ok