Pieczarki faszerowane serem feta, to przystawka którą niedawno robiłam. Najlepsze do faszerowania są duże kapelusze pieczarek, ja polecam pieczarki portobello, których też zresztą użyłam w poniższym przepisie. Można oczywiście wykorzystać mniejsze pieczarki ale wtedy naprawdę będziemy musieli się napracować.
Nadzienie do faszerowania grzybów może być bardzo różne. Najprostsze jest chyba to robione z sera i bułki tartej lub z natki pietruszki i masła. Kapelusze pieczarek wypełnić można także boczkiem i serem bądź szpinakiem. Pieczarki faszerowane, na które przepis mam dla Was dzisiaj wypełniłam nadzieniem z sera feta.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na pieczarki faszerowane fetą.
- 4 duże pieczarki portobello
- 10 dkg sera feta
- 1 łyżeczka świeżego oregano
- 1 jajko
- szczypta białego pieprzu
- 1 mała cebulka zielona
- 1 łyżka bułki tartej

Jak zrobić pieczarki faszerowane fetą.
Kapelusze grzybów oczyścić ściereczką bądź usunąć z nich skórkę – jeśli grzyby są dobrze oczyszczone, nie ma potrzeby usuwania skórki. Najlepiej jest grzyby przetrzeć ręcznikiem papierowym, nie myć ich w wodzie. Po umyciu grzyby nasiąkają wodą.
W miseczce wymieszać pokrojony w kostkę ser feta, drobno pokrojoną cebulkę, świeże oregano, jajko, bułkę tartą oraz szczyptę pieprzu białego. Kapelusz każdej pieczarki wypełnić farszem. Faszerowane grzyby ułożyć na blaszce do pieczenia. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25 minut. Grzyby podawać na przystawkę bądź jako dodatek do obiadu.

Warto wiedzieć robiąc faszerowane pieczarki.
Portobello można podać na zielonej sałacie albo zaserwować z sosem. Dobrze łączą się na przykład z sosem z zielonego pieprzu.
Lubisz pieczarki? Jeśli tak to sprawdź nasz przepis na Sałatkę z faszerowanymi pieczarkami.

wspaniałe i do tego “cieszą oko” 🙂