Grillowany pak choi
||

Pak choi z grilla

Pak choi inaczej zwana kapustą chińską, to warzywo wywodzące się z Azji. Kapusta ta ma białą bulwę, zielone liście i lekko pieprzowy smak. Jako warzywo doskonale sprawdza się jako składnik zup, dodatek do makaronów oraz stir fry. Dodatki, które świetnie łączą się z pak choi i wzbogacają jego smak to bez wątpienia czosnek, imbir, zielona cebula, miód, sos sojowy i papryczka chili.

Poniżej mam dla Was przepis na pak choi z grilla. Jest to bardzo proste danie, które przygotujecie w mniej niż 10 minut. W tej formie pak choi jest fajnym dodatkiem to mięsa, sera oraz ryb na przykład łososia. Kapustę pak choi doprawiłam czosnkiem, imbirem, sosem sojowym, a podałam posypaną sezamem. Polecam Wam poniższy przepis na pak choi z grilla.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Grillowany pak choi
Pak choi

Składniki na pak choi z grilla.

  • 3 duże sztuki kapusty pak choi
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 łyżka ziaren sezamu

Jak zrobić pak choi z grilla.

Do miski włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, oliwę z oliwek oraz tarty imbir. Wymieszać. Każdą kapustę pak choi przekroić na cztery części, po czym dokładnie natrzeć marynatą z miski. Patelnię grillową wstawić na ogień, rozgrzać i kiedy gorąca ułożyć kawałki pak choi. Grillować na dużym ogniu przez około cztery minuty lub do momentu, w którym kapusta jest lekko przypieczona z obu stron. Grillowaną kapustę pak choi wyjąć na talerzyk, posypać ziarnami sezamu i podawać kiedy jeszcze ciepła.

Grillowany pak choi
Pak choi

Warto wiedzieć robiąc pak choi z grilla.

Pak choi grillować można również w piekarniku z opcją grill. W trakcie grillowania kapustę należy przewrócić na drugą stronę.

Lubisz dania z dodatkiem sosu sojowego? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Łososia teriyaki.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pak choi z grilla
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *