Ciasto Shrek to pięknie prezentujące się ciasto, którego bazą jest biszkopt przełożony zielonym kremem, kremem śmietanowym, Delicjami oraz galaretką. Zielony krem to krem budyniowy, który ugotować można na każdym dowolnym soku o zielonym kolorze. Użyć można soku z mieszanki zielonych owoców takich jak jabłka, kiwi, winogrona. Polecam sięgać po soki, które konsystencją są nieco zbliżone do smoothie, gdyż mają one bardziej intensywny smak. Krem śmietanowy to nic innego jak ubita śmietana kremówka, połączona z tężejącą galaretką, w tym wypadku cytrynową. Pomimo, iż ciasto Shrek wymaga nieco pracy warto jest je przygotować, gdyż jest smaczne, niezbyt słodkie co mi osobiście bardzo odpowiada. Przepis na ciasto Shrek polecam wszystkim tym, którzy jeszcze nie robili tego ciasta.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto Shrek.
Biszkopt:
- 4 duże jajka
- 9 dkg cukru pudru
- 9 dkg mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem zielony:
- 800 ml zielonego soku np. z kiwi lub mieszanki zielonych owoców
- 12 dkg budyniu śmietankowego w proszku
- 3 łyżki cukru kryształu
- 100 ml wody
Krem śmietanowy:
- 400 ml śmietanki kremówki (36%)
- 150 ml wody
- 75 gr galaretki cytrynowej w proszku
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 15 sztuk ciastek Delicje
- 2 galaretki agrestowe w proszku (150 gr)
- 700 ml wody
Jak zrobić ciasto Shrek.
Jak upiec biszkopt.
Do miski włożyć jajka, cukier puder oraz szczyptę soli. Ubijać przez 4-5 minut lub do momentu uzyskania puszystej masy. W tym też momencie małymi partiami wmieszać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wylać do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut. Upieczone ciasto wystudzić.
Jak przygotować krem zielony.
700 ml zielonego soku wlać do garnka, dodać cukier kryształ i zagotować. W kubku wymieszać 100 ml soku wraz z wodą i proszkiem budyniowym. Kiedy sok w garnku zaczyna się gotować zalać budyń. Budyń doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty, cały czas mieszając. Gorący budyń dokładnie rozprowadzić na zimnym biszkopcie, ułożyć na nim ciastka Delicje czekoladą do góry, a następnie odstawić ciasto do wystygnięcia.
Jak zrobić krem śmietankowy.
Wrzącą wodę wlać do miski, dodać galaretkę w proszku i cukier puder. Mieszać do dokładnego rozpuszczenia się galaretki, po czym odstawić do stężenia. Do dużej miski wlać zimną śmietanę kremówkę, ubić na niemalże sztywną konsystencję. Kiedy śmietana jest dość dobrze ubita dużą strużką wlać tężejącą galaretkę, cały czas ubijając śmietanę. Ubitą śmietanę wylać na Delicje, równomiernie rozprowadzić. Kolejno, ciasto wstawić na kilka minut do lodówki, aby krem śmietanowy zgęstniał.
Do miski wsypać galaretkę agrestową, zalać wrzącą wodą i mieszać do momentu, w którym galaretka całkowicie się rozpuści. Odstawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na krem śmietankowy. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby galaretka dobrze stężała.

Warto wiedzieć robiąc ciasto Shrek.
Wszystkie składniki użyte do przygotowania biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.
Użyłam prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 20 na 30 centymetra.
Lubisz ciasta z Delicjami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ciasto Kora Orzechowa.

Jak slicznie wyszlo, kiedys pieklam, ale nawet w polowie nie bylo tak ladne. Super 🙂