Pak choi inaczej zwana kapustą chińską, to warzywo wywodzące się z Azji. Kapusta ta ma białą bulwę, zielone liście i lekko pieprzowy smak. Jako warzywo doskonale sprawdza się jako składnik zup, dodatek do makaronów oraz stir fry. Dodatki, które świetnie łączą się z pak choi i wzbogacają jego smak to bez wątpienia czosnek, imbir, zielona cebula, miód, sos sojowy i papryczka chili.
Poniżej mam dla Was przepis na pak choi z grilla. Jest to bardzo proste danie, które przygotujecie w mniej niż 10 minut. W tej formie pak choi jest fajnym dodatkiem to mięsa, sera oraz ryb na przykład łososia. Kapustę pak choi doprawiłam czosnkiem, imbirem, sosem sojowym, a podałam posypaną sezamem. Polecam Wam poniższy przepis na pak choi z grilla.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pak choi z grilla.
- 3 duże sztuki kapusty pak choi
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/4 łyżeczka tartego imbiru
- 1 łyżka ziaren sezamu
Jak zrobić pak choi z grilla.
Do miski włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, oliwę z oliwek oraz tarty imbir. Wymieszać. Każdą kapustę pak choi przekroić na cztery części, po czym dokładnie natrzeć marynatą z miski. Patelnię grillową wstawić na ogień, rozgrzać i kiedy gorąca ułożyć kawałki pak choi. Grillować na dużym ogniu przez około cztery minuty lub do momentu, w którym kapusta jest lekko przypieczona z obu stron. Grillowaną kapustę pak choi wyjąć na talerzyk, posypać ziarnami sezamu i podawać kiedy jeszcze ciepła.

Warto wiedzieć robiąc pak choi z grilla.
Pak choi grillować można również w piekarniku z opcją grill. W trakcie grillowania kapustę należy przewrócić na drugą stronę.
Lubisz dania z dodatkiem sosu sojowego? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Łososia teriyaki.

Pysznosci, idealne danie jak dla mnie! Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku! Duzo zdrowka, milosci, samych dobrych ludzi na drodze :*
Dziękuję 🙂 I wzajemnie, wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku 🙂