Owoce morza to skorupiaki takie jak m.in.: homary, krewetki, kraby oraz mięczaki takie jak chociażby: przegrzebki, ostrygi, mątwy czy ośmiornice. W niemalże każdym sklepie kupić można mieszanki, które zawierają selekcję różnych owoców morza. Ja bardzo lubię tego typu gotowe mieszanki, gdyż świetnie sprawdzają się w makaronach, risottach jak i na pizzy.
Jakieś dwa tygodnie temu zakupiłam opakowanie świeżych owoców morza. Niestety, z braku czasu nie udało mi się ich od razu przygotować i musiałam je zamrozić. Wczoraj odkopałam je z zamrażalnika i zrobiłam je z sosem pomidorowym, a następnie podałam z makaronem spaghetti na lunch.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na spaghetti z owocami morza.
- 80 dkg krojonych pomidorów w puszce
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 4 duże ząbki czosnku
- 10 dkg białej cebuli
- 30 dkg owoców morza (świeże lub mrożone)
- 1 łyżeczka drobno krojonej papryczki chili
- 1 i 1/4 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- cytryna
- makaron spaghetti do podania
Jak zrobić spaghetti z owocami morza.
Owoce morza przepłukać w wodzie, wyłożyć na durszlak i odstawić na 10 minut do osączenia.
Na patelnię wlać oliwę i dodać drobno krojoną cebulę, smażyć na małym ogniu przez 6-7 minut. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno krojoną papryczkę chili, zioła prowansalskie i smażyć przez 30 sekund. Kolejno dodać pomidory w puszcze, sól oraz pieprz. Kontynuować gotowanie pod przykryciem, na małym ogniu przez 15 minut. Pod koniec dodać owoce morza i kontynuować gotowanie, tym razem na średnim ogniu przez 4-5 minut.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Mi zajęło to 10 minut. Ugotowany makaron wylać na durszlak, przelać zimną wodą i odrobinę wystudzić.
Makaron polać sosem pomidorowym z owocami morza. Po wierzchu danie skropić sokiem z cytryny.

Warto wiedzieć robiąc spaghetti z owocami morza.
Jeśli używacie mrożonych owoców morza, należy je najpierw rozmrozić. Możecie je odstawić na jakiś czas i pozwolić im na rozmrożenie w temperaturze pokojowej. Jeśli chcecie, aby rozmroziły się nieco szybciej włóżcie je na kilka minut do letniej ale nie gorącej wody.
Szukasz przepisów na dania z owocami morza? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Risotto z krewetkami.
Dodaj komentarz