Dzisiaj mam dla Was przepis na ciasto drożdżowe z kremem budyniowym pâtissière. W odróżnieniu do tradycyjnego ciasta drożdżowego, to ciasto jest nieco cięższe i zdecydowanie bardziej maślane. Po wierzchu polane jest polewą z płatkami migdałów i razem z nią pieczone.
To ciasto drożdżowe mi najbardziej odpowiada podane na śniadanie. Czasami lubię sobie z rana dogodzić czymś słodkim. Plus to ciasto jak znalazł komponuje się z moją poranną kawką 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto drożdżowe z kremem.
Ciasto drożdżowe:
- 25 dkg mąki pszennej
- 1,5 dkg świeżych drożdży
- 4 dkg cukru pudru
- 1 jajko
- 6 dkg letniego mleka
- 7 dkg roztopionego masła bez soli
Krem budyniowy:
- 200 ml mleka
- 4 dkg cukru pudru
- 2 żółtka
- 4 dkg masła bez soli
- 2 dkg budyniu waniliowego w proszku
Polewa migdałowa:
- 3 dkg masła bez soli
- 3 dkg cukru pudru
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki miodu
- 4 dkg płatków migdałowych
Jak zrobić ciasto drożdżowe z kremem budyniowym.
Ciasto drożdżowe: do kubka włożyć drożdże, letnie mleko, 1 łyżeczkę cukru pudru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
Do miski przesiać pozostałą mąkę i cukier puder, dodać wyrośnięte drożdże, płynne masło i jajko. Wymieszać i wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać przez 8-9 minut, po czym przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Polewa migdałowa: do garnka włożyć masło, cukier, mleko oraz miód. Mieszać, aż cukier się rozpuści i w tym momencie dodać płatki migdałowe. Trzymać na średnim ogniu przez minutę, po czym odstawić na chwilę do wystygnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozłożyć w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylać równomiernie płynną polewę migdałową. Formę przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić ciasto. Ciasto piec przez 30 do 35 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić i przekroić wzdłuż na dwie połowy.
Krem budyniowy: do garnka wlać 100 ml mleka wraz z cukrem pudrem i masłem. Garnek wstawić na ogień i zagotować składniki. W kubku wymieszać pozostałe 100 ml mleka z żółtkami i proszkiem budyniowym. Gotujące się składniki zalać składnikami z kubka. Mieszając nieustannie ponownie zagotować i trzymać na ogniu przez minutę.
Kremem budyniowym przełożyć ciasto drożdżowe. Odstawić ciasto do momentu, aż krem budyniowy wystygnie.

Warto wiedzieć robiąc ciasto drożdżowe z budyniem.
Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 23-ech centymetrów.
W zależności od temperatury, w której zostawicie ciasto drożdżowe do wyrośnięcia może ono potrzebować mniej lub więcej czasu, aby wyrosnąć. U mnie w domu jest ciepło i moje ciasto zawsze fajnie wyrasta mi w temperaturze pokojowej. Jeśli chcecie nieco przyspieszyć wyrastanie ciasta możecie je włożyć do minimalnie nagrzanego piekarnika. Uważajcie jednak, aby temperatura była naprawdę niska, nie wyższa niż 30 stopni Celsjusza. Zbyt wysoka temperatura zbije drożdże i w trakcie pieczenia ciasto Wam już nie wyrośnie. Przykryjcie miskę, w której wkładacie ciasto ściereczką, połóżcie ją na środkowej półce piekarnika. Dodatkowo na spód piekarnika włóżcie miskę z bardzo ciepłą wodą. Woda pozwoli ciastu zachować wilgotność w trakcie wyrastania.
Szukasz przepisów na ciasta drożdżowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Bejgli z orzechami włoskimi.
Dodaj komentarz