Poniższy przepis na pieczony boczek jest dość minimalistyczny. Poza solą oraz pieprzem do przyprawienia boczku użyłam jedynie odrobiny czosnku i tymianku. Nie dodawałam zbyt wiele przypraw, gdyż nie chciałam aby zdominowały one smak, który ma boczek po upieczeniu. Pewnie dla niektórych nawet tak mała ilość przypraw to i tak jest całkiem sporo, ale nie dla mnie 🙂 Na nadchodzące Święta ale i nie tylko, taki domowy boczek będzie jak znalazł.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pieczony boczek.
- 1,2 kg surowego boczku ze skórą
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Jak zrobić pieczony boczek.
W kubku wymieszać sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej oraz tymianek. Za pomocą bardzo ostrego noża naciąć w kilku miejscach skórkę na boczku, po czym dokładnie natrzeć cały boczek mieszanką z kubeczka.
Na blasze do pieczenia położyć folię aluminiową, na której ułożyć metalową kratkę do pieczenia. Następnie ułożyć boczek skórą do góry. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza na 25 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 175 stopni i piec przez kolejne dwie godziny. Po wyjęciu z piekarnika boczek odstawić na 15 minut i kroić lekko już wystudzony.

Warto wiedzieć robiąc pieczony boczek.
W trakcie pieczenia na boczku powinna utworzyć się chrupiąca skórka, a sam boczek w środku powinien być miękki i soczysty.
Do piekącego się boczku możecie dodać jabłka wraz z cydrem jabłkowym. Wystarczy na foli aluminiowej położyć pokrojone jabłka, na nich ułożyć metalową kratkę, na której ułożyć boczek. Cydr dobrze jest dodać w połowie czasu pieczenia. Tak upieczony boczek będzie nieco bardziej aromatyczny.
Szukasz przepisów na dania z boczkiem? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Carbonarę z boczkiem i suszonymi pomidorami.
Dodaj komentarz