Puszyste i mięciutkie w środku bułeczki dyniowe, których bazą jest ciasto drożdżowe z dodatkiem purée z dyni. Jak już Wam wspominałam kilka razy, w okresie jesiennym kiedy dyni jest pod dostatkiem kupuję jej sporą ilość i robię purée, które zamrażam. Purée sprawdza się świetnie w sosach do makaronów, jest równie pyszne w ciastach jak i wypiekach drożdżowych.
Bułeczki dyniowe z poniższego przepisu robiłam już kilka razy. Najczęściej podaję je na śniadanie i jako dodatek do zup. Robię z nich także kanapki, którymi zajadam się trakcie dnia. Jeśli macie zatem w domu dynię koniecznie upieczcie te bułeczki.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na bułeczki dyniowe.
- 20 dkg purée z dyni
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 50 dkg mąki pszennej + mąka do podsypania
- 1 białko
- 2 dkg świeżych drożdży
- 240 ml letniej wody
- 1 łyżka oleju z dyni
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki pestek z dyni
Jak zrobić bułeczki dyniowe.
Do kubeczka włożyć drożdże, cukier puder, 5 łyżek wody i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut.
Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, żółtko, sól, olej z dyni oraz pozostałą wodę. Wymieszać a następnie wyrobić ciasto. Wyrabiać przez około 6-7 minut, po czym przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę i 10 minut.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice dobrze posypaną mąką i podzielić na kilka części. Z ciasta formować wałki o długości 30-u centymetrów i średnicy 2-óch centymetrów. Wałeczki skręcać na kształt ślimaka, układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut. Wyrośnięte bułki posmarować białkiem jajka i posypać pestkami dyni. Bułeczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 do 22-óch minut.

Warto wiedzieć robiąc bułeczki dyniowe.
Formując bułki na raz pracujcie tylko nad jedną częścią ciasta, resztę trzymajcie pod przykryciem.
To ciasto drożdżowe jest dość luźne, przez co też jest bardzo klejące. Nie dodajcie jednak do ciasta więcej mąki, użyjcie mąki do podsypania ciasta w momencie wyłożenia go na stolnicę i formowania bułek. Dzięki tak luźnej konsystencji ciasta bułki są bardzo lekkie po upieczeniu.
Te bułeczki, które już są gotowe i mają się piec jako pierwsze pozostawiam do wyrośnięcia. Pozostałe wkładam do lodówki. Wyjmuję je z lodówki i odstawiam do wyrośnięcia, dopiero w momencie kiedy pierwsze bułki wkładam do piekarnika.
Szukasz przepisów na dania z dynią? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Dynię pieczoną z czosnkiem.
Dodaj komentarz