Tradycyjny śledź w śmietanie z dodatkiem cebuli i jabłka, to danie którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Śledzie w śmietanie są niezwykle prostym do zrobienia daniem. Śledzie należy wymoczyć, pokroić, dodać kawałki jabłka oraz cebuli po czym doprawić do smaku kwaśną śmietaną i pieprzem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na śledzie w śmietanie.
- 25 dkg filetów śledziowych (solone)
- 12 dkg winnego jabłka
- 12 dkg cebuli (cukrowa, biała)
- 1/4 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 25 dkg kwaśnej śmietany (18%)
- szczypta cukru
- świeży koperek do posypania
Jak zrobić śledzie w śmietanie z cebulką i jabłkiem.
Śledzie włożyć do miski, zalać przegotowaną zimną wodą i ostawić na 30 minut. Następnie zmienić wodę, przepłukać i odstawić na 20 minut. Wodę łącznie zmienić od 2-óch do 3-ech razy w zależności od od tego jak słony jest śledź. Po wyjęciu z wody śledzie osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić na paseczki szerokości około 1.5 centymetra.
Jabłko obrać ze skórki, pokroić w średniej wielkości kostkę i włożyć do miseczki. Dodać sok z cytryny i wymieszać.
Cebulę pokroić na drobną kostkę, włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Odstawić na 30 sekund po czym przelać na durszlak i wystudzić.
W misce wymieszać pokrojone śledzie z jabłkiem, cebulą, śmietaną oraz szczyptą cukru. Wyłożyć na półmisek do serwowania, oprószyć świeżo mielonych pieprzem i drobno krojonym koperkiem.

Warto wiedzieć robiąc śledzie w śmietanie.
Oczywiście najlepsze będą filety śledziowe typu matias. Niestety matiasy są bardzo trudne do kupienia, a jeśli już uda nam się je dostać to są dość drogie. Matiasy to tak zwane “śledzie dziewicze”, czyli śledzie które są przed pierwszym tarłem. Mają bardzo delikatne mięso, są mniej słone i nieco bardziej tłuste.
Do przygotowania śledzi w śmietanie najlepsze będą solone śledzie. Jeśli jednak takowych nie macie można oczywiście użyć zarówno śledzia w oleju jak i śledzia w occie. Śledzia w oleju zalecałabym przetrzeć papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar oleju. W przypadku śledzia w occie wymoczyłabym go w wodzie, aby nieco złagodzić smak śledzia.
Przygotowane w ten sposób śledzie podawać można również na rodzinnych imprezach oraz jako danie obiadowe. Ja dość często serwuję śledzie w śmietanie z dodatkiem ugotowanych, całych ziemniaków na piątkowy obiad.
Szukasz przepisów na dania ze śledziem? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę śledziową z domowym majonezem.
Dodaj komentarz