Zawsze kiedy myślę o tanim obiedzie na myśl przychodzą mi ziemniaki. Z ziemniaków naprawdę wyczarować można mnóstwo pysznych dań, które kosztują grosze. Jednym z takich dań są niewątpliwie kotlety ziemniaczane. Kotlety ziemniaczane powstają z połączenia ugotowanych ziemniaków z jajkiem i ewentualnie mąką. Doprawia się je solą oraz pieprzem, obtacza w bułce tartej i smaży na tłuszczu.
Do kotletów ziemniaczanych dodać można ser żółty, twaróg, mięso mielone, ryby lub warzywa. Ja do poniższej wersji kotletów postanowiłam użyć białej kapusty kiszonej. Kotlety doprawiłam dodatkowo odrobiną mielonej słodkiej papryki i mielonym kminkiem. Kotlety wyszły mi bardzo kremowe, mięciutkie wewnątrz z chrupiącą skórką na zewnątrz. Po prostu idealne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą.
- 60 dkg ziemniaków
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 30 dkg białej kapusty kiszonej (odciśniętej)
- 2 jajka
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka mielonego kminku
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczka pieprzu czarnego
- 4 łyżki bułki tartej
- olej słonecznikowy do smażenia
Jak zrobić kotlety ziemniaczane.
Ziemniaki obrać, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Z ugotowanych ziemniaków odlać wodę, wystudzić je nieco po czym nadal letnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, przesiekać. Włożyć do miski, dodać przeciśnięte letnie ziemniaki, jajka, obie mąki, krojoną natkę, sól, pieprz, paprykę oraz kminek. Wymieszać. Masę ziemniaczaną nabierać łyżką, formować kulki o średnicy około 6-u centymetrów. Każdą kulkę obtaczać w bułce tartej po czym delikatnie spłaszczać na dłoni.
Na patelnię wlać olej, dobrze rozgrzać. Na gorący olej wkładać kotlety, które smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Usmażone kotlety wyjmować na papierowy ręcznik do osączenia.

Warto wiedzieć robiąc kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą.
Od momentu zagotowania się wodzy, gotowałam ziemniaki przez 25 minut. Zawsze warto sprawdzić gotujące się ziemniaki widelcem. W zależności od odmiany mogą bowiem potrzebować mniej lub więcej czasu na ugotowanie.
Do przygotowania kotletów ziemniaczanych sięgnijcie po mączyste ziemniaki takie jak np. Bryza czy Ibis.
Jeśli kapusta kiszona, której używacie ma bardzo intensywny smak przepłuczcie ją raz w wodzie. Ja tym razem tego nie robiłam, gdyż kapusta po którą sięgnęłam miała pyszny kiszony smak i była wręcz idealna.
W momencie formowania kotletów masa ziemniaczana powinna być zimna. Można ją też dodatkowo schłodzić w lodówce.
Jeśli kotlety kleją Wam się do dłoni, opłuczcie dłonie zimną wodą i nadal mokrymi formujcie z masy ziemniaczanej kulki.
Przy smażeniu kotletów bardzo ważne jest, aby olej miał idealną temperaturę. Nie może być ani za zimny ani za gorący. Na zbyt zimnym oleju kotlety nam nasiąkną a na zbyt gorącym po prostu się spalą. Dlatego tak ważne jest, aby smażyć kotlety na średnim ogniu.
Szukasz przepisów na dania z ziemniaków? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis na Pieczone ziemniaki.
Dodaj komentarz