Przepisów na ciasto na pierogi jest sporo. Są one do siebie bardzo podobne, często różnią się od siebie jedynie małymi detalami, które zazwyczaj dotyczą ilości użytych składników. Podstawą każdego ciasta na pierogi jest mąka, woda i odrobina tłuszczu. Jako tłuszczu użyć można masła lub dowolnego rodzaju oleju. Warto również do ciasta dodać odrobinę soli, chociaż nie jest to konieczne.
A jak się ma kwestia jajek, dodawać czy nie? Zauważyłam, iż są dwie szkoły robienia ciasta na pierogi, jedna która uwzględnia w cieście jajka i druga, w której nie dodaje się jajek. Moja mama na przykład robi ciasto na pierogi z dodatkiem jajka, zawsze bez względu na ilość mąki dodaje jedno. Dodanie jajka do ciasta sprawia, iż jest ono twardsze. Nie ma się co obawiać, iż bez jajka ciasto się rozpadnie, gdyż tak się nie stanie.
Idealne ciasto na pierogi powinno być jednolite, miękkie oraz elastyczne. Takie ciasto uzyskuje się poprzez dodanie do wyrabianego ciasta bardzo ciepłej, niemalże gorącej wody. Uważajcie jednak, aby się nie poparzyć jeśli wyrabiacie ciasto dłonią a nie za pomocą robota kuchennego. Na początku możecie posłużyć się drewnianą łyżką i za jej pomocą wymieszać składniki, a dopiero później użyć dłoni.
Wyrobione ciasto na pierogi warto odłożyć na kilka minut do “odpoczęcia”. Pomoże to ciastu stać się bardziej elastycznym i miękkim.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto na pierogi.
- 40 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania ciasta
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- 25 dkg gorącej wody
- 1/2 łyżeczka soli
Jak zrobić ciasto na pierogi.
Ciasto przygotować można na stolnicy lub za pomocą robota kuchennego. Ja wybrałam opcję numer dwa i zrobiłam ciasto przy pomocy robota.
Do miski wsypać przesianą mąkę wraz z solą, dodać gorącą wodę oraz olej. Wymieszać, po czym wyrabiać ciasto przez 10 do 12-u minut.
Jeśli ciasto robicie na stolnicy, z mąki należy zrobić kopiec z wgłębieniem w środku. Do dołeczka dodać sól, olej i stopniowo wlewać bardzo ciepłą wodę. Mieszając składniki w dołeczku zagarniać dłonią lub nożem mąkę, która jest dookoła. Zagnieść ciasto, które wyrabiać przez 12 minut. Jeśli w trakcie wyrabiania ciasto klei się do dłoni, delikatnie oprószać dłonie mąką i kontynuować wyrabianie. Starać się nie podsypywać bezpośrednio ciasta mąką i użyć jej możliwie jak najmniej przy wyrabianiu.
Wyrobione ciasto odstawić na 20 minut w misce przykrytej ściereczką. Jeśli ciasto zagniatamy na stolnicy, po wyrobieniu należy gotowe ciasto przełożyć do miski i zakryć.

Warto wiedzieć robiąc ciasto na pierogi.
Jak wspomniałam, moje ciasto przygotowałam za pomocą robota kuchennego. Nie podsypywałam ciasta w ogóle mąką, gdyż robiąc ciasto przy pomocy robota nie miałam takiej potrzeby. Przy zagniataniu i wyrabianiu ciasta dłonią na pewno będziecie potrzebować odrobiny mąki, aby od czasu do czasu oprószyć nią dłonie. Dopiero w momencie wałkowania ciasta użyłam nieco mąki do podsypania. Ciasto wałkowałam minimalnie cienko, na grubość około jednego milimetra.
Lepiąc pierogi z gotowego już ciasta pracujcie wyłącznie nad jedną częścią ciasta na raz. Pozostałe ciasto pozostawcie w misce, lub na stolnicy ale koniecznie pod przykryciem. W przeciwnym razie ciasto wyschnie i będzie je ciężko kleić.
Szukasz przepisów na dania mączne? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Makaron z białym serem i boczkiem.
Dodaj komentarz