Kapustę kiszoną przygotowuje się z drobno poszatkowanej kapusty, którą zasala się sporą ilością soli i odstawia do fermentowania. Muszę Wam powiedzieć, iż kapusty kiszonej próbowałam w kilku już krajach i smakowała ona zupełnie inaczej w każdym z nich.
U siebie w domu z kapusty kiszonej robię bigos, surówki, zupy, pierogi, paszteciki, krokiety, kruche ciasta oraz kotlety, w których łączę kapustę z ziemniakami. Przepis, który znajdziecie poniżej to przepis na surówkę z kapusty kiszonej, którą połączyłam z kiszonym ogórkiem i jabłkiem. Mi osobiście takie połączenie ogórka i kapusty z jabłkiem bardzo odpowiada. Tę surówkę podaję jako dodatek do praktycznie każdego rodzaju mięsa. Spróbujcie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na surówkę z kiszonej kapusty.
- 35 dkg kiszonej kapusty białej (odciśniętej)
- mały pęczek świeżej natki pietruszki
- 1 łyżeczka ziaren kminku
- 15 dkg winnego jabłka
- 1 łyżka cukru kryształu
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
- 10 dkg ogórka kiszonego
Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty.
Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać w wodzie, odcisnąć i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do miski. Dodać tarte na tarce o dużych oczkach jabłko ze skórką, tartego ogórka kiszonego, drobno krojoną natkę, cukier, kminek, pieprz oraz olej. Wymieszać. Surówkę przed podaniem schłodzić w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc surówkę z kiszonej kapusty.
Kapustę przepłuczcie w wodzie jedynie jeśli jest bardzo kwaśna. Ja nie płukałam kapusty, z której przygotowałam tę surówki.
Nie soliłam surówki, gdyż nie ma takiej potrzeby. Doprawiłam ją do smaku jedynie pieprzem, cukrem i kminkiem.
Szukasz przepisów na dania z kapustą kiszoną? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą.
Dodaj komentarz