Pierogi to danie, którego nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Wspomnę tylko, iż pierogi to połączenie ciasta przygotowanego z mąki oraz wody, ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Jako nadzienia do pierogów wykorzystać można całego mnóstwa produktów. W pierogach świetnie sprawdzają się owoce, warzywa, mięso czy nabiał.
Ja dzisiaj chcę podzielić się z Wami bardzo łatwym przepisem na pierogi z serem na słodko. Na blogu znajdziecie podstawowy przepis na ciasto na pierogi. Według tego przepisu zrobiłam ciasto, które wypełniłam nadzieniem z białego sera. Gotowe już pierogi podałam polane topionym masłem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na słodkie pierogi z serem.
- 1 kg mielonego twarogu
- 2 jajka
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 8 łyżek cukru kryształu
Dodatkowo:
- masło bez soli
- 1 łyżka soli do gotowania pierogów
Ciasto na pierogi:
Ciasto przygotować według przepisu TUTAJ.
Jak zrobić pierogi z serem na słodko.
Do miski włożyć twaróg, jajka, cukier oraz proszek budyniowy. Wymieszać bardzo dokładnie, aby powstała jednolita masa serowa.
Ciasto na pierogi przygotować według przepisu w linku powyżej. Gotowe ciasto rozwałkować bardzo cienko, na grubość około jednego milimetra. Następnie za pomocą szklanki lub metalowego pierścienia wycinać kółka, na środek których wykładać nadzienie serowe. Kolejno, każde kółko składać na pół tak, aby nadzienie było w środku. Dokładnie sklejać każde kółko, uważając aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz pieroga. Pierogi układać na ściereczce lekko oprószonej mąką.
Do dużego garnka wlać wodę, dodać łyżkę soli i zagotować. Kiedy woda zaczyna się gotować zmniejszyć ogień na średni, po czym ostrożnie wkładać pierogi. Na raz gotować tylko część pierogów. Wodę wraz z pierogami doprowadzić do zagotowania i od momentu zagotowania i wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody, gotować je na małym ogniu przez 3 do 4-ech minut. Ugotowane pierogi wyłożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Odstawić na chwilę do odsączenia. W mikrofali lub w małym garnuszku rozpuścić masło. Ciepłe pierogi polać intensywnie roztopionym masłem.

Warto wiedzieć robiąc słodkie pierogi z serem.
Na raz pracujcie nad jedną częścią ciasta, nie wałkujcie od razu całego ciasta, gdyż Wam wyschnie i ciężko będzie Wam kleić pierogi.
Z ciasta wycinałam kółka o średnicy 7-u centymetrów. Na każde kółko kładłam pełną łyżeczkę nadzienia. W sumie wyszło mi 80 sztuk pierogów.
Gotowe pierogi możecie również zamrozić. Pierogi przed zamrożeniem należy chwilę podgotować. Ja zazwyczaj wkładam pierogi na minutę do gotującej się wody. Następnie wyjmuję je na talerz, pozostawiam do całkowitego wystygnięcia po czym wkładam do plastikowych pojemników. Jeśli w pojemniku mam więcej aniżeli jedną warstwę pierogów, oddzielam je od siebie folią spożywczą. Takie pierogi po wyjęciu z zamrażalnika należy zamrożone wrzucić na gotująca się wodę i gotować około 3-y minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
Szukasz przepisów na dania z pierogami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pierogi z komosą ryżową w rosole.
Dodaj komentarz