Kimchi to danie warzywne niezwykle popularne w kuchni koreańskiej. Wybrane warzywa takie jak kapusta pekińska i najczęściej rzepa, doprawiane są papryką chili, imbirem, czosnkiem, a następnie odstawia się je do sfermentowania. Tak naprawdę do kimchi dodać można również inne warzywa, takie jak chociażby marchew, kalarepę, ogórka bądź rzodkiewkę. Wszystko zależy od tego jakie warzywa lubimy jeść w tego typu formie.
Jak podawać kimchi? Kimchi pysznie smakuje podane samo, ale jest również świetnym dodatkiem jak i głównym składnikiem wielu dań. Sprawdza się jako dodatek w omletach, makaronach, daniach z ryżem, zupach, gulaszach i wielu innych. Przepis na kimchi znajdziesz na blogu, a jeśli nie wiesz z czym je podać poniżej załączam prosty przepis na kimchi z tofu i makaronem. Danie to jest wegetariańskie, gdyż nie zawiera ani mięsa ani ryb. Głównym składnikiem jest kimchi, które połączyłam z serem tofu i podałam z makaronem Udon.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kimchi z tofu i makaronem.
- 40 dkg kimchi
- 30 dkg sera tofu
- 20 dkg makaronu Udon
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Jak zrobić kimchi z tofu i makaronem.
Makaron Udon przygotować według instrukcji na opakowaniu.
Tofu pokroić w dużą kostkę, włożyć na patelnię wraz z oliwą. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Kolejno, dodać kimchi i smażyć razem przez kilka sekund, do momentu w którym kimchi jest ciepłe. Podsmażone tofu z kimchi wymieszać z uprzednio ugotowanym makaronem Udon. Podawać na ciepło.

Warto wiedzieć robiąc kimchi z tofu i makaronem.
Makron Udon zastąpić można dowolnym rodzajem makaronu. Polecam sięgnąć po makaron chiński, makaron ryżowy lub makaron ramen.
Lubisz dania z serem tofu? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Zupę miso z tofu.

Dodaj komentarz