Kiedy robię mięso na obiad to zazwyczaj podaję je z ziemniakami, ryżem lub kaszą i oczywiście z sałatką lub surówką.
Surówki przygotować można z takich warzyw jak marchew, buraczki, seler, kapusta, por czy kalarepa.
To tylko niektóre warzywa po jakie sięgnąć można robiąc surówki.
Ja najczęściej robię surówkę na bazie marchewki. Ostatnio jednak kupiłam selera i postanowiłam z niego właśnie coś do obiadu wyczarować.
Seler naciowy jest dla mnie uniwersalnym warzywem. Robiłam już z niego kotleciki, frytki, zupę. Ma bardzo wiele zastosowań i w każdym z dotychczas przygotowanych przeze mnie dań dobrze smakował.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na surówkę z selera.
- 1 średniej wielkości seler korzeniowy
- 1 małe kwaskowe jabłko
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta pieprzu
Jak zrobić surówkę z selera.
Selera umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Startego selera włożyć do miski. Dodać jabłko także utarte na dużych oczkach tarki, kwaśną śmietanę, cukier, sól, chrzan oraz pieprz.
Dokładnie wymieszać.
Surówkę trzymać w lodówce. Podawać do dań mięsnych.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc surówkę warzywną.

Użyłam chrzanu kremowego. Nie jest to najmocniejszy w smaku chrzan. Jeśli sięgniecie po chrzan prawdziwy to uważajcie, gdyż jest on bardzo mocny. Może będziecie musieli nieco zredukować jego ilość.
Lubisz selera? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Burgery z selera.
Dodaj komentarz