Grzebyki to jeden z tych słodkich deserów, który wszyscy uwielbiają.
Jak dla mnie grzebyki to są takie duże, kruche ciastka o śmiesznym kształcie.
Bazą grzebyków jest kruche ciasto drożdżowe. Oczywiście każde grzebyki wypełnione są marmoladą lub dżemem.
Grzebyki po upieczeniu śmiało można zamrozić, gdyż mrożenie w zupełności nie zmienia ich smaku ani konsystencji.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na grzebyki.
- 35 dkg mąki pszennej
- 25 dkg margaryny
- 3 żółtka
- 3 dkg drożdży
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- marmolada z róży
- cukier kryształ do posypania
- białka jajek do posmarowania gotowych grzebyków
Jak zrobić grzebyki drożdżowe z marmoladą.
Na stolnicę przesiać mąkę i dodać margarynę pokrojoną w kostkę. Siekać nożem do momentu, w którym mąka zaczyna łączyć się z margaryną. Z mąki i margaryny uformować małą kopkę w środku, której zrobić wgłębienie. Do dołeczka wlać drożdże uprzednio połączone ze śmietaną oraz dodać żółtka. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.
Po 30-u minutach wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 4-5 milimetrów. Jeśli ciasto klei się do stolnicy podsypać je dodatkową mąką. Rozwałkowane ciasto podzielić na pasy o szerokości 10-u centymetrów każdy. Po środku każdego pasa na całej jego długości kłaść marmoladę (pasek marmolady a nie wypełniać cały pas). Brzegi pasa połączyć ze sobą tak aby marmolada była w środku. Pasy kroić na grzebyki o długości 6-7 centymetrów każdy. Zewnętrzną stronę (bez marmolady) naciąć w kilku miejscach nożem, posmarować białkiem i posypać cukrem kryształem. Grzebyki można delikatnie zgiąć pośrodku tak aby nie były proste a miały lekko skręcony kształt.
Grzebyki pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 10 minut.
Podrośnięte grzebyki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec na złoty kolor.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc grzebyki z marmoladą.

Marmoladę z róży możemy zastąpić dowolnie wybraną marmoladą.
Grzebyki można pozostawić do wyrośnięcia także kiedy są już położone na blasze do pieczenia. Nie trzeba ich później przekładać.
Im twardszej marmolady użyjecie tym lepiej. Jeśli sięgniecie po dżem może się zdarzyć, iż w trakcie pieczenia wypłynie on z grzebyków. Dlatego osobiście polecałabym tylko i wyłącznie marmoladę.
Lubisz ciastka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciastka do herbaty z żurawiną.
ale cudownie wyglądają 🙂
Ah dziękuję 🙂