Musaka to danie mięsne na kształt zapiekanki pochodzące z kuchni greckiej.
Podstawowym składnikiem musaki jest bakłażan, sos pomidorowy i mięso mielone. Wybór dodatkowych warzyw, które możemy ale nie musimy do niej dodać należy do nas.
Po górze musaka polana jest sosem beszamelowym i posypana żółtym serem. Całość trafia do piekarnika.
Kiedy robię musakę zawsze sięgam po sprawdzoną selekcję warzyw. Zwykle wybieram marchew, pieczarki, ziemniaki i cebulę.
Wiem, iż dużo osób decyduje się również na dodanie cukinii. Z jakiegoś powodu smak cukinii tutaj mi nie pasuje więc ja osobiście po nią nie sięgam.
Jak wspomniałam podstawą musaki jest mięso mielone. Powiem Wam, iż robiłam musakę z każdym rodzajem mięsa i najlepiej sprawdza mi się mięso wołowe.
Wieprzowina jest bardzo tłusta i jeśli po nią sięgniecie musicie liczyć się z tym, iż wasza musaka będzie opływać tłuszczem.
Jeśli nie przepadacie za wołowiną sięgnijcie po mięso mielone z indyka. Mięso to jest lekkie, nie ma w sobie tłuszczu i w tym daniu sprawdzi się fajnie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na musakę z mięsem mielonym.
- 1 duży bakłażan
- 1/2 łyżeczka soli
Baza mięsna:
- 2 średniej wielkości cebule białe
- 50 dkg mięsa mielonego wołowego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczka kminku
- 1/2 łyżeczki świeżej papryczki chili
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 łyżka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego (np. Merlot)
- 80 dkg pomidorów w puszce (krojone w kostkę)
Pozostałe składniki:
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 80 dkg ziemniaków
- 50 dkg pieczarek
Sos beszamel:
- 2 łyżki masła
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 4 łyżki sera Gouda + dodatkowe 3 łyżki do posypania musaki
Dodatkowo: kwaśna śmietana do serwowania.
Jak zrobić musakę.
Bakłażan: bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry, które nasolić 1/2 łyżeczką soli. Pozostawić na 10 minut.
Patelnię rozgrzać na średnim ogniu. Smażyć plastry bakłażana z obu stron na brązowy kolor.
Mięso: cebulę pokroić w drobną kostkę, włożyć na patelnię. Dodać olej. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Po 5-u minutach dodać mięso mielone, krojoną papryczkę chili, kminek, zioła prowansalskie. Smażyć przez kolejne 5 minut. Następnie dodać marchew krojoną w plastry oraz czerwone wino. Kontynuować smażenie przez 10 minut. Po 10-u minutach dodać pomidory w puszcze, sól oraz pieprz. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień na mały i dusić przez 20 minut.
Warzywa: na patelnię wlać olej, dodać pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć na średnim ogniu przez 7 minut.
Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kilku-milimetrowe plastry po czym włożyć je do osolonej 1/2 łyżeczką soli wody. Zagotować i od momentu zagotowania gotować przez 7 minut. Podgotowane ziemniaki odlać z wody i lekko wystudzić.
Sos beszamel: do małego garnka włożyć mąkę i masło. Mieszać, aż masło się rozpuści i zacznie łączyć z mąką. Ogień powinien być mały. Kiedy to nastąpi małymi strużkami dodawać mleko, mieszając ręczną ubijaczką aby nie powstały grudki. Zwiększyć ogień na średni. Mieszać do zagotowania się sosu. Kiedy sos zaczyna się gotować zdjąć go z ognia, dodać żółty ser i mieszać do momentu, aż ser całkowicie się rozpuści.
Złożenie musaki: spód naczynia żaroodpornego posmarować odrobiną sosu beszamel. Na sos wyłożyć warstwę ziemniaków, na ziemniaki sos mięsny, który posypać częścią podsmażonych pieczarek. Na pieczarkach ułożyć część plastrów podsmażonego bakłażana. Powtórzyć te same kroki kilka razy. Na wierzchu musaki ułożyć plastry bakłażana, polać je sosem beszamelowym i posypać tartym żółtym serem.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę.
Po wyjęciu musaki z piekarnika odczekać 10 minut. Musakę podawać na ciepło z odrobiną kwaśnej śmietany. Można ją także posypać dodatkowym serem żółtym.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc musakę.

Moje naczynie żaroodporne było prostokątne i miało wymiary 20 na 30 centymetrów.
Użyłam krojonych już pomidorów w puszce. Jeśli kupicie pomidory w całości, musicie je pokroić.
Bakłażana smażyłam na patelni nieprzywierającej. Nie dodawałam zatem żadnego tłuszczu do smażenia. Jeśli nie posiadacie takowej patelni to smażąc bakłażana przesmarujcie patelnię odrobiną oleju.
Dodanie wina nie jest koniecznością. Ja lubię smak sosu po odparowaniu wina. Jeśli jednak nie macie wina w domu albo nie przepadacie za nim, to zwyczajnie zrezygnujcie z tego dodatku.
Dodałam świeżą papryczkę chili. Możecie ją jednak zastąpić suszonymi płatkami chili albo ostrą papryką w proszku. Uważajcie wtedy na ilość jaką dodajecie.
Lubisz bakłażana? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Krem z bakłażana.
Dodaj komentarz