Omlet z jajek ze szpinakiem
||

Omlet ze szpinakiem

Omlet to smażone na maśle lub oleju ubite jajka. W przeciwieństwie do jajecznicy, jajek w omlecie nie należy mieszać. Najprostsza wersja omletu to same jajka, często jednak omlet robiony jest z dodatkami takimi jak zioła, warzywa, ser lub wędlina. Idealny omlet powinien mieć lekką, puszystą konsystencję i nie powinien być za bardzo spieczony. Osobiście lubię kiedy jajka w omlecie są niemalże usmażone ale nadal odrobinę płynne.

Jeśli lubisz dania z jajek to polecam sprawdzić także przepisy na:

Poniższy przepis na omlet ze szpinakiem przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią omlety z dodatkiem warzyw. Szpinak i jajka to połączenie, które nigdy nie zawodzi i tak jest także w tym przypadku. Do przygotowania tego omletu ze szpinakiem potrzebne są tylko cztery składniki i mniej niż 5 minut. Omlet ze szpinakiem jest świetnym pomysłem na śniadanie lub kolację.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Omlet z jajek ze szpinakiem
Omlet

Składniki na omlet ze szpinakiem.

  • 50 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka

Jak zrobić omlet ze szpinakiem.

Na patelnię włożyć masło, dodać pokrojony szpinak i smażyć na średnim ogniu przed 2-3 minuty. W miseczce roztrzepać jajko wraz ze szczyptą soli, po czym zalać nim smażący się szpinak. Smażyć kilka sekund, a następnie przejechać szpatułką przez omlet, tak jakbyśmy go chcieli przekroić na cztery części. Kontynuować smażenie przez kolejnych kilka sekund i powtórzyć przekrojenie szpatułką, tym razem w dwóch innych miejscach. Takie przekrojenie sprawi, iż płynna część omletu znajdująca się na wierzchniej warstwie spłynie ku dołowi i omlet nie będzie surowy. Maksymalnie omlet smażyć przez 2 minuty. Po usmażeniu ostrożnie zsunąć omlet z patelni na talerz.

Omlet z jajek ze szpinakiem
Omlet

Warto wiedzieć robiąc omlet ze szpinakiem.

Omlet smażyłam na patelni o wymiarach 20-u centymetrów. Z podanych ilości składników wychodzi jeden omlet i jest to porcja dla jednej osoby.

Świeży szpinak należy umyć, odciąć twarde łodyżki, umyć, osuszyć i pokroić na cienkie paski.

Lubisz szpinak? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kurczaka w sosie szpinakowym.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Omlet ze szpinakiem
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *