Domowy chleb ze słodkich ziemniaków “chodził” za mną od jakiegoś już czasu. Co weekend, a czasami nawet w trakcie tygodnia piekę domowe pieczywo. Są to przeróżnego rodzaju bułki, bułeczki oraz chleby. Do tychże wypieków używam różnych baz mącznych jak i rozmaitych dodatków. Moje pieczywo często jest bezglutenowe, nagminnie dodaję suszone pomidory, ziarna chia, słonecznika oraz pestki z dyni. Bardzo polubiłam również wypieki z dodatkiem warzyw, najczęściej puree z nich przygotowanego. Pieczywo z dodatkiem buraka ćwikłowego, dyni, szpinaku czy słodkich ziemniaków nie jest mi obce. Na tym blogu kulinarnym znajdziecie przepisy na poniższe wypieki z dodatkiem warzyw.
Jako, iż nie dzieliłam się z Wami jeszcze przepisem na chleb ze słodkim ziemniaków, robię to poniżej.
Ten chleb ze słodkich ziemniaków jest lekki, bardzo puszysty i rozpływa się w ustach. Jego przygotowanie jest banalnie proste i tak naprawdę nie musimy się wcale zbyt dużo napracować. Bazą tego chleba jest mąka pszenna, puree ziemniaczane, woda, drożdże odrobina oliwy oraz przyprawy. Jeśli macie w domu mikrofalę to polecam Wam w niej właśnie piec ziemniaki na puree. Ja robię tak za każdym razem, gdyż jest to najszybszy sposób. Po wyrobieniu ciasto musi dobrze wyrosnąć, następnie formujemy je do rozmiarów naszej formy do pieczenia, posypujemy płatkami owsianymi i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb potrzebuje mniej niż godzinę w piekarniku. Po upieczeniu koniecznie należy go wystudzić. Ten chleb ze słodkich ziemniaków jest idealny do kanapek, nadaje się na grzanki oraz tosty. Jeśli jeszcze nie robiliście takiego chleba koniecznie wypróbujcie ten przepis na chleb ze słodkich ziemniaków.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na chleb ze słodkich ziemniaków.
- 35 dkg mąki pszennej + ekstra do podsypania ciasta
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżka oliwy
- 10 dkg puree ze słodkich ziemniaków
- 2 dkg świeżych drożdży
- 200 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżka płatków owsianych
Jak zrobić chleb ze słodkich ziemniaków.
Do miseczki wlać letnią wodę, dodać cukier puder, świeże drożdże oraz dwie łyżki mąki odebrane z całości. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, puree ziemniaczane oraz lekko wyrośnięte drożdże. Składniki wyrabiać przez 4-5 minut, następnie przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką, ponownie zarobić po czym uformować w podłużny wałek. Wałek powinien być tak długi jak długa jest forma do pieczenia, w której pieczemy nasz chleb. Uformowane ciasto chlebowe przełożyć do formy do pieczenia, po wierzchu odrobinę posmarować letnią wodą i posypać płatkami owsianymi. Formę przykryć ściereczką i odstawić chleb do wyrośnięcia na 25-30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić formę z ciastem. Chleb piec przez 50 minut. Upieczony wyjąć z piekarnika, od razu wyjąć z formy i ułożyć na metalowej kratce. Odstawić do wystygnięcia.
Jak zrobić puree ze słodkich ziemniaków.
Do mojego chleba ze słodkich ziemniaków wykorzystałam domowe puree ziemniaczane. Słodkie ziemniaki zanim przeistoczą się w puree muszą zostać upieczone. Ziemniaki upiec można w piekarniku lub mikrofali. Ziemniaki pieczone w piekarniku potrzebują około godziny w 180 stopniach Celsjusza, natomiast te pieczone w mikrofali są dobre po 10-u minutach. Upieczone ziemniaki należy wystudzić, obrać ze skórki, po czym rozgnieść widelcem. Tak przygotowane puree ziemniaczane dodatkowo należy przetrzeć przed gęste sitko.

Warto wiedzieć robiąc chleb ze słodkich ziemniaków.
Forma, w której piekłam chleb miała miała wymiary 23 na 10 centymetra.
Cukier puder zastąpić można cukrem kryształem, przy czym 1/4 łyżeczki cukru zupełnie wystarczy.
Lubisz słodkie ziemniaki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę ze słodkich ziemniaków.

Dodaj komentarz