Dość często zdarza mi się robić sałatki, które doprawione są sosem na bazie oliwy z oliwek. Taka też jest ta sałatka z grillowanego kalafiora. Podstawą sałatki poza wspomnianym już kalafiorem jest kasza bulgur i ciecierzyca. Pikantności sałatce dodaje papryczka chili, po którą sięgnęłam. Sałatka jest bardzo sycąca ale jednocześnie dość lekka, głównie dzięki nieobecności majonezu. Kalafiora zdecydowałam się ugrillować na patelni, dzięki czemu jest on lekko chrupiący. Zazwyczaj kalafiora gotuję w wodzie i ugotowanego dodaję do sałatek. Tak przygotowany kalafior jest jednak bardzo miękki i często się rozpada, a ja tym razem chciałam uniknąć tej właśnie konsystencji. Zachęcam Was do sięgnięcia po poniższy przepis na sałatkę z grillowanego kalafiora.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z grillowanego kalafiora.
- 25 dkg różyczek z kalafiora
- 1/2 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 25 dkg ciecierzycy w puszce
- 6 dkg boczku wędzonego
- 5 dkg czerwonej cebuli
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta pieprzu
- 5 dkg żółtego sera
- 1 mała papryczka chili
- 10 dkg kaszy bulgur
Sos do sałatki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka drobno krojonej natki pietruszki
- 1 duży ząbek czosnku
- szczypta soli
Jak zrobić sałatkę z grillowanego kalafiora.
Różyczki z kalafiora wymieszać z solą i oliwą z oliwek. Na ogień wstawić dużą patelnię grillową, nagrzać i kiedy gorąca wkładać różyczki z kalafiora. Smażyć przez 3-4 minuty na dużym ogniu. Usmażonego kalafiora przełożyć do miski i wystudzić.
Czerwoną cebulę pokroić w drobne piórka, które włożyć do miseczki. Dodać ocet jabłkowy, wymieszać i odstawić na 10 minut. Kaszę bulgur ugotować do miękkości, powinno to zająć około 12 minut. Ugotowaną kaszę wystudzić. Na patelnię włożyć boczek pokrojony w bardzo małą kostkę. Smażyć na małym ogniu do momentu, w którym boczek stanie się chrupiący. Papryczkę chili pokroić w małą kostkę, a ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W kubeczku wymieszać oliwę z natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz szczyptą soli.
Do dużej miski przełożyć zimną kaszę bulgur, cebulę czerwoną, ser żółty, różyczki z kalafiora, ciecierzycę, boczek i papryczkę chili. Oprószyć odrobiną pieprzu, polać sosem z kubeczka i wymieszać.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z grillowanego kalafiora.
Kalafiora nie smażyłam na raz a w dwóch turach. Różyczki kalafiorowe powinny swobodnie leżeć na patelni koło siebie, a nie jedna na drugiej. Jeśli chodzi o wielkość różyczek to najlepsze będą te, które są średnich rozmiarów.
Użyłam ciecierzycy z puszki. Przed dodaniem jej do sałatki odlałam z niej wodę.
Lubisz sałatki z kalafiora? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Wegańską sałatkę z pieczonego kalafiora.

Dodaj komentarz