Obecność dojrzałej dyni czy to w sklepie czy to w ogrodzie jest dla mnie zawsze oznaką nadchodzącej jesieni. W tymże okresie dostępność świeżych warzyw oraz owoców znacznie maleje. Z uwagi na mały wybór do najczęściej używanych przeze mnie warzyw w tym czasie właśnie bez wątpienia należy dynia. Z dyni wyczarować można przepyszne dania wytrawne jak i słodkie smakołyki. Oto kilka propozycji na dania z dyni.
- Bułeczki dyniowe
- Likier z pestek dyni
- Rolada dyniowa
- Pączki dyniowe
- Pasztet z dyni piżmowej
- Makaron fusilli z sosem dyniowo-serowym
- Sałatka z pieczonej dyni i sera koziego
- Pierś kurczaka faszerowana wątróbką i dynią
- Muffiny dyniowe z serem
- Zupa krem z dyni
Przepis na grzanki z kremem dyniowym, który znajdziecie poniżej sprawdza się kiedy szukamy inspiracji na śniadanie, kolację lub przystawkę. Te grzanki z kremem dyniowym są szybkie do przygotowania jeśli mamy pod ręką gotowe już puree z dyni. Tak na ogół jest u mnie, gdyż kiedy robię puree to bardzo często sporą jego część mrożę i mogę po nią sięgnąć w dowolnym momencie. Do dekoracji grzanek wykorzystałam ziarna granatu, pędy groszku cukrowego oraz papryczkę chili. Te grzanki nie tylko pięknie się prezentują lecz smakują równie pysznie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na grzanki z kremem dyniowym.
- 15 dkg serka kremowego
- 15 dkg puree z dyni
- 1/2 łyżeczki krojonej papryczki chili
- szczypta pieprzu kolorowego
- 1/4 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średniej wielkości bagietka
- 2 łyżki ziaren granatu
- pęczek pędów groszku cukrowego
Jak zrobić grzanki z kremem dyniowym.
Do miseczki przełożyć zimne puree z dyni, serek kremowy, papryczkę chili, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszać.
Bagietkę pokroić na cienkie kromki o grubości około centymetra każda. Każdą z kromek delikatnie przesmarować oliwą, po czym ułożyć na gorącej patelni. Przypiekać z obu stron, do momentu w którym pieczywo jest lekko przyrumienione. Grzanki zdjąć z patelni i wystudzić.
Na blacie ułożyć zimne grzanki, każdą posmarować kremem dyniowym oraz udekorować ziarnami granatu i pędami groszku cukrowego. Do dekoracji można również użyć papryczki chili jeśli ktoś lubi pikantne jedzenie.

Warto wiedzieć robiąc grzanki z kremem dyniowym.
Puree z dyni przygotowałam według przepisu TUTAJ. W tym puree wykorzystałam dynię piżmową, gdyż tak naprawdę po nią sięgam najczęściej. Po zmiksowaniu puree dodatkowo przetarłam przez gęste sitko. Dzięki temu konsystencja puree była jeszcze bardziej kremowa i delikatna.
Lubisz dania z dyni? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bułeczki dyniowe.

Dodaj komentarz