Kogel-mogel to deser robiony z surowych żółtek utartych z cukrem. Jest to wersja podstawowa, do której dodać można kakao, sok z cytryny, wanilię czy czekoladę. Ja robię go najczęściej z dodatkiem soku pomarańczowego i podaję z owocami. Na tę wersję kogla-mogla znajdziesz przepis poniżej. Dla wielu kogel-mogel bez wątpienia kojarzy się ze smakiem dzieciństwa, podobnie jest i w moim przypadku 🙂 Nie robię go co prawda zbyt często, jednak kiedy już go robię to zawsze smakuje wyjątkowo. Jeśli lubisz desery z owocami to polecam sprawdzić także:
- Jogurt grecki z figami i granatem
- Grillowane brzoskwinie
- Czekoladowe quinoa w pucharku
- Trifle z owocami leśnymi
- Deser Eaton mess
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kogel-mogel.
- 4 duże żółtka
- 5 łyżek cukru kryształu
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 30 dkg mrożonych owoców np. mieszanka owoców leśnych lub wiśni
- 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek wody
Jak zrobić kogel-mogel.
Przygotowanie kogla-mogla należy zacząć od sparzenia jajek. Następnie, oddzielamy białka od żółtek i do średniej wielkości miseczki wkładamy jedynie żółtka. Do żółtek dodajemy 4 łyżki cukru kryształu i ucieramy lub ubijamy na masę o puszystej, niemalże białej konsystencji, najlepiej za pomocą robota ręcznego. Ucieranie powinno zająć około 4-5 minut. Pod koniec ucierania małą strużką wlewamy sok pomarańczowy, cały czas kontynuując ucieranie. Z doświadczenia widzę, iż sok pomarańczowy łączy się lepiej z utartymi z cukrem jajkami kiedy całość ucieram na parze.
Przygotowanie owoców zaczynam od włożenia mrożonych lub świeżych owoców do garnka i dodania do nich 1 łyżki cukru kryształu. Owoce doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu przez 3-4 minuty. W międzyczasie w kubeczku mieszam wodę z mąką ziemniaczaną i wlewam ją do miękkich owoców. Gotuję razem przez 2-3 minuty, po czym studzę.
Kogel-mogel podaję od razu po przygotowaniu w pucharku lub kubeczku, na spód którego najpierw wkładam zimne owoce, które zalewam ubitymi z cukrem i sokiem żółtkami.

Warto wiedzieć robiąc kogel-mogel.
Najlepsze do podania z koglem-moglem będą wszelkiego rodzaju kwaśne owoce. Ja na ogół wybieram mieszankę owoców leśnych, ale równie dobrze sprawdzają się wiśnie oraz jeżyny.
Lubisz desery z owocami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Deserek jogurtowy na zimno z borówkami.

Dodaj komentarz