Gofry to wypiek, który powstaje z połączenia mąki z mlekiem, jajkiem, cukrem oraz solą. Pieczone są w gofrownicy, która nadaje im charakterystyczny, zazwyczaj prostokątny kształt. Popularne są zarówno gofry na słodko jak i gofry w wersji wytrawnej. Te na słodko serwuje się z owocami, bitą śmietaną, dżemem, lodami bądź cukrem pudrem. W wersji wytrawnej gofry zaserwować można z jajkiem w koszulce, chrupiącym boczkiem, kremem z awokado jak i mnóstwem innych wytrawnych dodatków. Gofry idealnie sprawdzają się podane na śniadanie lub na kolację. Są także bardzo smacznym, szybkim deserem.
Tym razem mam dla Was przepis na gofry dyniowe, które robi się w taki sam sposób jak gofry tradycyjne. Różnica pomiędzy goframi dyniowymi, a goframi tradycyjnymi leży w użytych składniach. Jak sama nazwa mówi, gofry dyniowe zawierają w sobie dodatek puree z dyni. Po upieczeniu gofry dyniowe są chrupiące, miękkie w środku i pachną cynamonem. Polecam zaserwować je oprószone cukrem pudrem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na gofry dyniowe.
- 2 duże jajka
- 2 łyżki brązowego cukru jasnego
- 25 dkg mąki pszennej
- 400 ml mleka
- 10 dkg puree z dyni
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki oleju
- cukier puder do posypania gofrów
Jak zrobić gofry dyniowe.
Do miski włożyć żółtka, puree z dyni, brązowy cukier, ekstrakt z wanilii oraz mleko. Ubijać przez 2-3 minuty, po czym dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Kolejno, białka ubić na sztywno wraz dodatkiem szczypty soli, po czym delikatnie wmieszać je do pozostałych składników w misce.
Gofrownicę rozgrzać, lekko przesmarować olejem, po czym za pomocą chochelki wylewać na nią ciasto, które równomiernie rozprowadzać łyżką. Gofry piec przez 8-10 minut lub na złoto-brązowy kolor. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc gofry dyniowe.
Te gofry dyniowe podać można również z dodatkiem kremu czekoladowego bądź bitej śmietany.
Gofry z gofrownicy wyjmuję przy pomocy długiej wykałaczki.
Lubisz dania z dodatkiem dyni? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pumpkin spice latte.

Dodaj komentarz