Burrata to włoski ser, który jest połączeniem mozzarelli ze śmietaną. Charakteryzuje się miękkim środkiem i solidną zewnętrzną warstwą. Ser burrata serwować można z dodatkiem oliwy z oliwek, pieczywa, makaronu lub jako dodatek do pizzy czy sałatki.
Poniższa propozycja na ser burrata to zestawienie sera z pomidorkami koktajlowymi i owocem tamarillo. Całość polana jest lekkim dressingiem z dodatkiem bazylii, posypana orzeszkami piniowymi i podana z chrupiącą bagietką.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na burratę z pomidorami.
- 12,5 dkg sera burrata
- 30 dkg mieszanki pomidorków koktajlowych
- 1 owoc tamarillo (10 dkg)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mały pęczek bazylii
- 1/4 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczka soli
- 1 łyżka prażonych orzeszków piniowych
Dodatkowo: bagietka.
Jak zrobić burratę z pomidorami.
Owoc tamarillo włożyć do miseczki, zalać wrząca wodą i odstawić na 5 minut. Następnie odlać wodę, ściągnąć skórkę i pokroić tamarillo w małą kostkę.
Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i pokroić na małe ćwiartki.
Do miski włożyć pokrojone pomidorki oraz tamarillo, na wierchu których ułożyć ser burrata. W kubeczku wymieszać oliwę z oliwek, pokrojoną bazylię, sól oraz pierz. Dressingiem z kubeczka polać wszystkie składniki w miseczce, posypać prażonymi orzeszkami piniowymi. Tak przygotowaną burratę podawać z dodatkiem grillowanej bagietki.

Warto wiedzieć robiąc burratę z pomidorami.
Przed zalaniem wrzątkiem na czubku tamarillo zrobić nacięcie nożem. Pomoże to szybciej usunąć z owocu skórkę. Po zdjęciu skórki należy również usunąć miękką warstwę, która znajduje się bezpośrednio pod nią, gdyż warstwa ta jest dość gorzka.
Orzeszki piniowe prażę na patelni, na bardzo małym ogniu przez około 3-4 minuty.
Jeśli nie macie tamarillo wykorzystajcie w tym przepisie jedynie pomidorki koktajlowe.
Lubisz dania z pomidorkami koktajlowymi? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pomidorki nadziewane fetą.

Dodaj komentarz