Wołowina i nerki pod ciastem francuskim czyli angielskie steak and kidney pie, to niezwykle popularne danie, którym Anglicy zajadają się od lat. Danie to jest połączeniem smażonych kawałków wołowiny i nerek z cebulą oraz przyprawami takimi jak sos Worcestershire, pieprz oraz sól. Uduszone mięso zapieka się pod warstwą ciasta francuskiego i serwuje z warzywami z wody bądź z grilla oraz ziemniakami. Jeśli nie robiliście jeszcze tego dania to mam nadzieję, iż skusicie się na poniższy przepis na wołowinę i nerki pod ciastem francuskim.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na wołowinę i nerki pod ciastem francuskim.
- 40 dkg nerek wołowych
- 80 dkg udźca wołowego
- 20 dkg cebuli
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 i 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 2 liście laurowe
- 500 ml wody lub wywaru wołowego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- opakowanie ciasta francuskiego (27 dkg)
- 1 jajko
- 100 ml oleju
Jak zrobić wołowinę i nerki pod ciastem francuskim.
Udziec wołowy oczyścić, usunąć błony, po czym pokroić mięso w średniej wielkości kostkę. Kolejno, każdy kawałek wołowiny oprószyć w mące. Na patelnię wlać część oleju, rozgrzać i kiedy gorący wkładać kawałki wołowiny. Smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty z obu stron. Usmażone kawałki wykładać na miseczkę.
Z nerek wołowych usunąć błonę, wyciąć membranę, a następnie nerki przekroić wzdłuż na pół. Wyciąć tłuszcz znajdujący się w każdej z połówek, a nerki pokroić w średniej wielkości kawałki. Pokrojone nerki włożyć do miski, zalać zimną wodą, dokładnie wypłukać, po czym zmienić wodę, dodać 1 łyżeczkę soli i odstawić całość na 3 godziny do wymoczenia. Po tym czasie odlać wodę, nerki przepłukać w czystej wodzie i wyłożyć na durszlak do odsączenia. Każdy kawałek nerki oprószyć w mące, a następnie obsmażyć tak samo jak wołowinę.
Cebulę pokroić w kostkę, włożyć na patelnię na której smażone było mięso, dodać pozostały olej i smażyć przez kilka minut, aż cebula stanie się lekko złota.
Do dużej gęsiarki włożyć podsmażoną wołowinę oraz nerki, podsmażoną cebulę, sos Worcestershire, wodę i liść laurowy. Zagotować, a następnie dusić pod lekko uchyloną pokrywką, na małym ogniu, do momentu w którym mięso jest miękkie. Pod koniec duszenia dodać 1 i 1/2 łyżeczkę soli oraz pieprz. Miękkie mięso wystudzić i kiedy zimne wyjąć liść laurowy, a mięso wraz z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Z ciasta francuskiego wyciąć okrągły kształt o tej samej średnicy, którą ma forma do pieczenia. Górną krawędź formy posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć ciasto francuskie, które w kilku miejscach nakłuć wykałaczką i posmarować jajkiem. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na godzinę. Upieczoną wołowinę i nerki pod ciastem francuskim podawać z ziemniakami i fasolką z wody.

Warto wiedzieć robiąc wołowinę i nerki pod ciastem francuskim.
Mięso należy smażyć na małej warstwie oleju. Nie dodajemy całego oleju na raz, a jedynie uzupełniamy jego brak przed każdym kolejnym włożeniem nowej partii mięsa na patelnię.
Duszenie mięsa zajęło mi 2 godziny i 30 minut.
Użyłam żaroodpornej formy do pieczenia o średnicy 26-u centymetrów.
Z części ciasta francuskiego wycięłam fantazyjny worek, którym udekorowałam ciasto znajdujące się w formie do pieczenia.
Lubisz dania z wołowiną? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Wołowinę w sosie śliwkowym.

Dodaj komentarz