Ciasteczka Linzer pochodzą z austriackiego miasta Linz. Są to kruche ciasteczka maślane, na które ciasto powstaje z połączenia mąki pszennej z mąką migdałową, masłem, cukrem, cynamonem i skórką cytrynową. Gotowe ciasto jest wałkowane, po czym wycinane są z niego ciastka o różnych kształtach. Najczęściej ciastka mają okrągły kształt, lecz równie popularne są formy w kształcie serca. Po upieczeniu dwa ciasteczka składa się ze sobą, przy czym górne ciastko ma wyciętą pośrodku dziurkę, przez którą widać dżem. Po złożeniu, gotowe ciasteczka należy lekko oprószyć cukrem pudrem. Jeśli nie robiliście jeszcze tych ciasteczek, polecam poniższy przepis na ciasteczka Linzer.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasteczka Linzer.
- 12 dkg masła
- 12 dkg cukru pudru
- szczypta soli
- odrobina tartej skórki cytrynowej
- 20 dkg mąki pszennej
- 5 dkg mąki migdałowej
- 1 małe jajko
- 3 krople ekstraktu z wanilii
- 1/6 łyżeczka cynamonu
- 15 dkg dżemu malinowego
- cukier puder do posypania ciasteczek
Jak zrobić ciasteczka Linzer.
Do miski włożyć miękkie masło wraz z cukrem pudrem i ucierać przez 5-6 minut na puszystą, kremową masę. Kolejno, dodać jajko, ekstrakt z wanilii, skórkę z cytryny, sól, cynamon oraz obie mąki przesiane przez sitko. Kontynuować ucieranie przez 2 minuty, po czym zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na minimum 5 godzin do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra. Z rozwałkowanego ciasta wycinać dowolne kształty, pamiętając aby jedno z ciasteczek miało również wyciętą po środku dziurkę. Ciasteczek bez dziurki jak i ciasteczek z dziurką powinna być taka sama ilość, aby po upieczeniu można było dwa ciastka złożyć w jedno. Wykrojone ciasteczka włożyć na 10 minut do lodówki.
Następnie, zimne ciasteczka ułożyć w formie do pieczenia uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka wkładać do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 10-11 minut. Po upieczeniu ciasteczka wystudzić.
Złożenie ciasteczek: ciasteczko bez dziurki pokryć odrobiną dżemu malinowego, przykryć ciasteczkiem z dziurką. Po wierzchu ciasteczka posypać cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc ciasteczka Linzer.
Dżem malinowy, którego używamy nie może mieć w sobie pestek. Jeśli w dżemie są pestki, dżem należy przetrzeć przez gęste sitko.
Nie należy pracować nad całą porcją ciasta na raz, a jedynie nad jego częścią. Ciasto rozwałkowywałam pomiędzy dwoma płatami papieru do pieczenia.
Ja z ciasta wycinałam formy z kształcie serca. Foremki, których użyłam miały średnią wielkość.
Lubisz ciasteczka z dodatkiem dżemu? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ciasteczka dyniowe.

Idealne ciasteczka. I bardzo, bardzo smaczne. Cos o tym wiem 🙂