Łosoś ze szpinakiem, zapiekany w cieście francuskim, to danie które zawsze smakuje wszystkim moim gościom. Ja po raz pierwszy skosztowałam tego dania w jednej z restauracji i tak mi posmakowało, iż od tamtego czasu robię je u siebie w domu. Nie jest to jakieś bardzo skomplikowane danie i nie trzeba się przy nim zbytnio napracować.
Podstawą łososia w cieście francuskim, jak sama nazwa mówi jest łosoś. Wybrać należy dobrej jakości świeżego łososia, ze skórką lub bez. Przyznaję, iż ja używam tego rodzaju łososia, którego w danym dniu udaje mi się dostać w sklepie. Drugim ważnym składnikiem, bez którego nie wyobrażam sobie łososia w cieście francuskim, jest szpinak. Zawsze sięgam po świeże liście szpinaku, smażę je przez kilka minut z czosnkiem, po czym zimne łączę z serkiem. Następnie, łososia i szpinak pokrywam ciastem francuskim i piekę, do momentu w którym ciasto nabiera złotego koloru. Upieczone podaję z dodatkami, którymi najczęściej są warzywa i sos.
Jeśli macie ochotę na dobra rybę z fajnymi dodatkami, polecam Wam poniższy przepis na łososia w cieście francuskim.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na łososia w cieście francuskim.
- 70 dkg surowego łososia
- 27 dkg ciasta francuskiego (1 opakowanie)
- 25 dkg liści szpinaku
- 1 jajko
- 12 dkg serka kremowego
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Jak zrobić łososia w cieście francuskim.
Łososia oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć ości i oprószyć z obu stron 1/2 łyżeczką soli. Na ogień wstawić patelnię grillową, ułożyć łososia skórką do dołu i grillować przez 3-4 minuty, po czym wystudzić. W trakcie grillowania łososia nie należy przewracać na drugą stronę.
Na patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez kilka sekund. Kolejno, dodać liście szpinaku i kontynuować smażenie na małym ogniu przez 4 minuty. Pod koniec smażenia posolić 1/4 łyżeczką soli oraz szczyptą pieprzu. Wystudzić i kiedy zimny wymieszać z serkiem kremowym oraz 1/4 łyżeczką soli.
Ciasto francuskie przekroić na dwie równe części. Pierwszą część ciasta posmarować dokładnie szpinakiem z serkiem, zostawiając około 1.5 cm puste wzdłuż wszystkich brzegów. Pustą część ciasta lekko posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem. Na szpinaku ułożyć łososia skórką do dołu i przykryć drugim płatem ciasta. Ciasto wzdłuż wszystkich brzegów dokładnie docisnąć palcami, po wierzchu naciąć w kilku miejscach nożem i posmarować jajkiem.
Łososia w cieście francuskim ułożyć w formie do pieczenia uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na godzinę, maksymalnie godzinę i 10-u minut. Upieczonego łososia podawać z fasolką szparagową z wody oraz sosem koperkowym.

Warto wiedzieć robiąc łososia w cieście francuskim.
Ja z łososia nie usuwam skórki, dlatego też uprzednio przez chwilę go grilluję. Można oczywiście sięgnąć po łososia bez skórki i wtedy nie ma potrzeby, aby go grillować.
Łososia powinno być na tyle dużo, aby prawie całkowicie pokrył ciasto francuskie.
Lubisz dania z łososiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z gotowanego łososia.

Dodaj komentarz