Jeśli frytki to tylko z piekarnika. Nie ma znaczenia z jakich ziemniaków owe frytki powstają, staram się nie smażyć ich na oleju. Robię tak od kilku dobrych już lat i w tym momencie jest to chyba kwestia przyzwyczajenia. Frytki zaczęłam piec w piekarniku, a nie smażyć, głównie ze względu na zdrowie. Im mniej smażonego tym lepiej, chociaż nie zawsze udaje mi się omijać smażone dania, to chociaż staram się je ograniczać.
Frytki przygotować można ze zwyczajnych ziemniaków oraz ze słodkich ziemniaków. Te ze słodkich ziemniaków wyjątkowo przypadły mi do gustu i to właśnie je robię najczęściej. Przygotowanie frytek ze słodkich ziemniaków zaczynam od obrania, a następnie pokrojenia ziemniaków. Co niektórzy moczą pokrojone ziemniaki w zimnej wodzie, ja tego nie robię, ponieważ nie widzę żadnej różnicy w tak przygotowanych frytkach po ich upieczeniu. Następnie, frytki posypuję skrobią kukurydzianą, która nadaje skórce frytek chrupkości, a w późniejszym kroku skrapiam je również olejem. Frytki układam na blasze do pieczenia, po czym piekę w bardzo gorącym piekarniku, przewracając je na drugą stronę w trakcie pieczenia.
Upieczone frytki ze słodkich ziemniaków fajnie smakują posypane ziołami bądź zaserwowane z dodatkiem ulubionego sosu. Jako sosu użyć można ketchupu, majonezu, sosu chili bądź sosu serowego. Zioła, które dobrze komponują się ze słodkimi ziemniakami to na przykład tymianek, papryka oraz rozmaryn.
Jeśli tak jak i ja jesteś fanem słodkich ziemniaków, polecam sprawdzić również poniższe dania, które także bazują na słodkich ziemniakach.
- Chleb ze słodkich ziemniaków
- Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i brokuła
- Kotlety z batatów i komosy ryżowej
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na frytki ze słodkich ziemniaków.
- 70 dkg słodkich ziemniaków
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka wędzonej papryki chili w płatkach
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Jak zrobić frytki ze słodkich ziemniaków.
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na paski o szerokości 1 na 1 centymetra każdy. Do miseczki wsypać skrobię kukurydzianą, włożyć frytki i wymieszać. Następnie skropić całość olejem, przemieszać palcami i wyłożyć na blachę do pieczenia. Frytki układać jedna obok drugiej, nie powinny być ułożone zbyt gęsto, aby łatwo można było je przewrócić. Kolejno, blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 210-215 stopni Celsjusza na około 40 minut. Po 20-u minutach każdą frytkę przewrócić na drugą stronę. Upieczone frytki oprószyć płatkami papryki chili i posypać solą.

Warto wiedzieć robiąc frytki ze słodkich ziemniaków.
Blachę, na której piekłam frytki ze słodkich ziemniaków wyłożyłam papierem do pieczenia.
Po pokrojeniu ziemniaków na paski nie nadawałam ich końcom prostego kształtu. Jeśli chcecie uzyskać lepiej wyglądające frytki o mniej przypalonych końcach, wyrównajcie każdy koniec frytki nożem.
Papryczka chili to nie obowiązkowy dodatek, ale warto po nią sięgnąć, gdyż nadaje ona frytkom lekko pikantnego smaku.
Lubisz słodkie ziemniaki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Słodkie ziemniaki z tofu.

Dodaj komentarz