Kartacz to danie przygotowane z surowych oraz gotowanych ziemniaków, połączonych z jajkiem i mąką ziemniaczaną. W środku wypełniony może być farszem mięsnym, serowym lub grzybowym. Podaje się go okraszonego smażonym boczkiem lub cebulką.
Moja mama z jakiegoś powodu zawsze robiła kartacze wypełnione twarogiem i na takie właśnie kartacze dzisiaj Was zapraszam. Od razu zaznaczam, iż jest to danie wymagające nieco pracy, gdyż samo starcie ziemniaków zajmuje sporo czasu. Po utarciu ziemniaki trzeba maksymalnie mocno odcisnąć z wody. Jest to bardzo ważne, gdyż w przeciwnym razie ciasto na kartacze będzie zbyt luźne. Gotowe ciasto wypełnia się prostym farszem twarogowym, a następnie gotuje w lekko osolonej wodzie przez około 18 minut. Te kartacze podaję okraszone podsmażoną na maśle cebulką. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tak przygotowanych kartaczy, to zapraszam po przepis na kartacze z twarogiem, który znajdziecie poniżej.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kartacze.
- 50 dkg ugotowanych ziemniaków
- 1 kg surowych, tartych ziemniaków
- 1 małe jajko
- 2 łyżeczki soli
Nadzienie serowe:
- 25 dkg twarogu
- 1/6 łyżeczka pieprzu
- 1/4 łyżeczka soli
Omasta z cebuli:
- 10 dkg masła
- 10 dkg cebuli
Jak zrobić kartacze z twarogiem.
Ugotowane ziemniaki odlać z wody, wystudzić i kiedy jeszcze letnie przegnieść przez praskę do ziemniaków.
Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ścierkę kuchenną rozłożyć nad dużą miską i ułożyć pośrodku tarte ziemniaki. Ścierkę zawinąć, w taki sposób aby masa ziemniaczana znalazła się całkowicie w jej środku. Kolejno, bardzo dobrze odcisnąć z ziemniaków wodę. Do tej roli zatrudnić można męża lub chłopaka, gdyż ta czynność wymaga sporo siły. Powstałej w misce wody nie wylewać, odstawić ją na chwilę, aby na dnie miski zebrała się skrobia. Dopiero w tym momencie wodę odlać, a skrobię zebrać łyżką i przełożyć do osobnej miski. Dodać, odciśnięte ziemniaki, przegniecione przez praskę gotowane ziemniaki, 1 łyżeczkę soli oraz jajko. Wyrobić ciasto ziemniaczane.
Na patelnię włożyć masło, dodać drobno krojoną cebulę. Smażyć na małym ogniu, do momentu w którym cebula lekko się przyrumieni. Wystudzić.
Twaróg przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem. Dodać sól, pieprz oraz 1 łyżkę podsmażonej cebuli z masłem. Dokładnie wymieszać.
Ciasto ziemniaczane podzielić na 6 części. Każdą rozpłaszczać na dłoni na wielkość około 12 na 12 centymetra, pośrodku układać twaróg, po czym zamykać kartacze, łapiąc za przeciwległe brzegi masy ziemniaczanej. Kartaczom nadawać owalny kształt.
Do garnka wlać sporą ilość wody, dodać 1 łyżeczkę soli i zagotować. Na gotującą się wodę wykładać kartacze. Gotując na średnim ogniu pozwolić kartaczom wypłynąć na powierzchnię wody i od tego momentu gotować je na małym ogniu przez 18-20 minut. Gotowe kartacze wyjmować łyżką cedzakową bezpośrednio do miski. Podawać polane podsmażoną na maśle cebulką.

Warto wiedzieć robiąc kartacze z twarogiem.
W składnikach podałam wagę surowych ziemniaków po ich starciu na tarce. Bardzo często robię tak, iż trę ziemniaka do momentu, w którym to tarcie jest jeszcze w miarę wygodne. Końcówki ziemniaków, które mi zostają gotuję.
Ważne, aby pozwolić kartaczom na wypłynięcie na powierzchnię wody gotując je na średnim ogniu. Jeśli będą się zbyt ostro gotować, mogą się rozpaść.
Moje kartacze miały długość około 11-u centymetrów i szerokość 6-u.
Lubisz dania z ziemniaków? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Krokiety ziemniaczane z parówką.

Dodaj komentarz