Ciasto duńskie to jedna z odmian ciasta francuskiego o warstwowej teksturze. Wykonane jest z drożdży, mąki, dużej ilości masła, jajek, mleka oraz cukru. Prace nad ciastem zaczyna się od przygotowania ciasta drożdżowego, rozwałkowania go i pokrycia masłem. Kolejno, ciasto kilka razy jest składane i wałkowane, a pomiędzy każdym kolejnym wałkowaniem wkładane jest do lodówki celem lekkiego schłodzenia, co pomaga mu w uzyskaniu puszystej wewnątrz i chrupiącej na zewnątrz konsystencji. Gotowe ciasto formowane jest w dowolne kształty i wypełniane według uznania na przykład budyniem, świeżymi owocami, rodzynkami lub czekoladą.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto duńskie.
- 50 dkg mąki pszennej + ekstra do podsypania ciasta
- 5 dkg cukru pudru
- 30 dkg masła
- 2 dkg świeżych drożdży
- 110 ml letniego mleka
- 1 duże jajko
- 110 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczka soli
Dodatkowo: marmolada owocowa.
Jak zrobić ciasto duńskie.
Do miseczki włożyć drożdże, mleko oraz wodę. Wymieszać i odstawić na 5 minut.
Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, cukier puder oraz sól. Dodać 5 dkg zimnego masła pokrojonego w kostkę. Ucierać przez 2-3 minuty, po czym dodać jajko oraz drożdże z wodą i mlekiem. Kontynuować wyrabianie ciasta przez 3-4 minuty, po tym czasie ciasto uformować w kulkę, którą owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Następnie, ciasto wyjąć na stolnicę lekko podsypaną mąką i rozwałkować na wielkość około 40 na 30 centymetra. Kolejno, ciasto równomiernie pokryć miękkim masłem, pozostawiając około 2 centymetry krawędzi puste. Ciasto złożyć na trzy zaczynając składanie od prawej strony, złożone ponownie rozwałkować na wielkość 40 na 30 centymetra i zawinąć na trzy.
Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć je z lodówki, rozwałkować na tę samą wielkość co poprzednio, złożyć ponownie na trzy i włożyć do lodówki na kolejne 30 minut, znowu wyjąć, rozwałkować na tę samą wielkość, złożyć na trzy, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki z tak przygotowanego ciasta formować dowolnego rodzaju kształty, które wypełniać według uznania.
Ciasto duńskie z marmoladą.
A jeśli już przygotujecie ciasto duńskie i nie wiecie w jaki kształt je uformować i czym je wypełnić, to poniżej załączam przepis na ciasto duńskie z marmoladą.
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
- marmolada owocowa
Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość około 7-u milimetrów na stolnicy lekko podsypanej mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinać kwadraty o szerokości 10 na 10 centymetra. Każdy kwadrat złożyć na pół po przekątnej tak, aby uzyskać kształt trójkąta. Następnie wykonać dwa nacięcia wzdłuż zewnętrznej krawędzi trójkąta, nie przecinając do końca pozostawiając około 1-1.5 cm ciasta. Kolejno, ciasto rozłożyć i złapać za jeden z przeciwległych rogów, który założyć na ciasto, do momentu w którym dotyka przecięcia ciasta. To samo zrobić z drugim rogiem, powinien powstać romb. Na moim Instagramie załączyłam zdjęcia krok po kroku.
Po nadaniu ciastu kształtu pośrodku każdej formy ułożyć marmoladę. Uformowane ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut, aby ciasto wyrosło. Kolejno, każdą kopertę przesmarować roztrzepanym z wodą jajkiem. Piekarnik nagrzać do 210 stopni i kiedy gorący włożyć blachę z ciastem, od razu zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez 20-25 minut.

Warto wiedzieć robiąc ciasto duńskie.
Ciasto warto jest przygotować wieczorem i wstawić na całą noc do lodówki.
Masło, które rozsmarowujemy na cieście powinno być w temperaturze pokojowej. Takie masło będzie najłatwiej rozprowadzić równomiernie na cieście.
Lubisz domowe ciasto? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ciasto francuskie.

Dodaj komentarz