Ratatouille to danie oparte tylko i wyłącznie na warzywach. Jego podstawą jest cukinia, bakłażan, pomidory, papryka oraz cebula. Potrawa doprawiona jest ziołami takimi jak bazylia oraz liść laurowy. Z czym podawać Ratatouille? Danie to smakuje pysznie podane jako danie główne na przykład z pieczywem lub z ryżem. Jest również fajnym dodatkiem do mięs takich jak kurczak czy mięso mielone, grillowanego sera oraz makaronu.
Jeśli lubisz dania z bakłażana to może zainteresują Cię także poniższe propozycje na:
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na Ratatouille.
- 70 dkg bakłażana
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 20 dkg cebuli
- 70 dkg cukinii
- 4 duże ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 20 dkg żółtej papryki
- 20 dkg czerwonej papryki
- 50 dkg pomidorów
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- pęczek świeżej bazylii
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka świeżego oregano
Jak zrobić Ratatouille.
Bakłażana umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na cztery części. Kolejno, pokroić w średniej wielkości kostkę, przełożyć do miski, wsypać 1/2 łyżeczkę soli i wymieszać. Odstawić na 30 minut. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody i ułożyć na blasze do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut.
Cukinię umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół. Kolejno, pokroić w pół-plastry o grubości około 1-ego centymetra, wymieszać z 1-ą łyżką oliwy i ułożyć na blasze do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut.
Do garnka włożyć pokrojone w dużą kostkę pomidory, 3 łyżki oliwy z oliwek i smażyć przez 5 minut. Dodać pokrojoną w duże kawałki paprykę, drobno krojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, oregano, sól, pieprz oraz podpieczonego bakłażana wraz cukinią. Dusić na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodać listki świeżej bazylii i oregano.

Warto wiedzieć robiąc Ratatouille.
Świeże zioła zastąpić można suszonymi.
W Ratatouille często spotkać można dwa rodzaje cukinii, zieloną oraz żółtą. Żółta jest nieco mniej popularna i nie zawsze można ją dostać z sklepie. Jeśli się Wam to uda to użyjcie obie, cukinię żółtą i cukinię zieloną.
Lubisz dania z bakłażanem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Krem z bakłażana.

Dodaj komentarz