Bułki francuskie z pomidorem, oliwką i serem to świetna przekąska, którą przygotujecie w mgnieniu oka. Bułeczki bazują na cieście francuskim, stąd też z momencie ich przygotowywania musicie mieć w domu gotowe ciasto francuskie. W tym przepisie wykorzystać możecie zarówno zakupione w sklepie ciasto francuskie jak i domowej roboty ciasto francuskie.
Ciasto francuskie to nic innego jak połączenie mąki z tłuszczem, odrobiną wody oraz szczyptą soli. Po upieczeniu ciasto uzyskuje charakterystyczną warstwową strukturę, jest lekkie i chrupiące. Świetnie sprawdza się jako podstawa zarówno słodkich jak i wytrawnych wypieków.
Poniższa propozycja na wykorzystanie ciasta francuskiego, to proste bułki francuskie, do których dodałam ser kozi, pomidory i zielone oliwki. Te bułeczki polecam serwować na śniadanie, jako przekąskę lub na kolację. Zachęcam Was do sięgnięcia po poniższy przepis na bułki francuskie i mam nadzieję, iż Wam posmakują.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na bułki francuskie z pomidorem, oliwką i serem.
- 2 opakowania ciasta francuskiego (27,5 dkg opakowanie)
- zielone oliwki
- pomidorki koktajlowe
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 jajko
- 15 dkg tartego sera koziego
Jak zrobić bułki francuskie z pomidorem, oliwką i serem.
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, ułożyć na blacie i pokroić wzdłuż dłuższej krawędzi na pasy o szerokości jednego centymetra. Zaczynając od jednego z boków każdy pas zwinąć w kształt ślimaka, którego odrobinę spłaszczyć wałkiem. Bułki posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem, a następnie posypać tartym serem kozim, na którym ułożyć kilka plasterków pomidora oraz oliwek. Całość po wierzchu oprószyć szczyptą rozmarynu.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej bułki w małych odstępach od siebie. Kolejno, bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza na 30-35 minut.

Warto wiedzieć robiąc bułki francuskie z pomidorem, oliwką i serem.
W zależności od tego jak duże bułeczki chcemy uzyskać, do przygotowania jednej sztuki użyć możemy jeden lub dwa pasy ciasta francuskiego.
Nie pokrywałam całych bułek nadzieniem, pozostawiłam jeden centymetr wzdłuż krawędzi każdej z bułek pusty.
Ser kozi, po który sięgnęłam robiąc bułki francuskie, był serem twardym.
W przepisie nie podaję konkretnych ilości pomidorów ani oliwek, gdyż wszystko zależy od tego ile bułek uzyskacie. Według mnie 2-3 kawałki pomidora oraz oliwki na jednej bułeczce są wystarczające.
Lubisz dania z ciasta francuskiego? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pizzerinki z pieczarkami na cieście francuskim.


Dodaj komentarz