Surówka z kapusty z jabłkiem
|||||

Surówka z czerwonej kapusty

Tę surówkę chyba wszyscy znamy, ale zastanawia mnie czy wszyscy robimy ją w taki sam sposób. Ja po poszatkowaniu kapusty podgotowuję ją przez chwilę, studzę, a następnie łączę z pozostałymi warzywami.

Surówka z kapusty z jabłkiem
Surówka z czerwonej kapusty

Surówkę z czerwonej kapusty podaję z większością dań mięsnych. Najbardziej smakuje mi podana jako dodatek do schabowego i pieczonej kaczki. Osobiście nie wyobrażam sobie dania mięsnego bez dodatku surówki, dlatego ta surówka oraz innych goszczą na moim stole dość często. Polecam Wam poniższy przepis na surówkę z czerwonej kapusty i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na surówkę z czerwonej kapusty.

  • 1/2 średniej wielkości kapusta czerwona
  • 1 łyżeczka cukru kryształu
  • mała biała cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • średniej wielkości jabłko
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty.

Kapustę cienko pokroić nożem lub poszatkować za pomocą szatkownicy. Kolejno, włożyć do garnka wraz z wodą, łyżeczką soli i gotować przez 5 minut. Podgotowaną kapustę wystudzić.

Cebulę pokroić w małą kostkę, jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski przełożyć wystudzoną kapustę, jabłko, cebulę, sok z cytryny, cukier i olej. Dokładnie wymieszać.

Smacznego!

Surówka z kapusty
Surówka z kapusty

Warto wiedzieć robiąc surówkę z czerwonej kapusty.

Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym albo octem.

Lubisz sałatki i surówki? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Sałatę z sosem serowym.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Surówka z czerwonej kapusty
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *