Jestem bardzo ciekawa co sądzicie o propozycji dania, na które przepis mam dla Was poniżej. Lubicie czy nie lubicie, robiliście kiedykolwiek? Wiem z doświadczenia, iż są osoby, które gdy widzą słowo móżdżek w tytule przepisu, na dzień dobry z niego rezygnują. Ja do tej grupy osób zdecydowanie się nie zaliczam, mój mąż również nie, gdyż od kiedy po raz pierwszy na śniadanie zaserwowałam mu móżdżek wieprzowy smażony na maśle, tak od tego czasu jadłby go kilka razy w tygodniu.

Przyznaję, iż ja do tej pory jadłam móżdżek przygotowany tylko w sposób, którym chcę się z Wami dzisiaj podzielić. Nie wykluczone jednak, iż w przyszłości zdecyduję się na wypróbowanie innego przepisu na ten rarytas. Wiem, iż dość popularny jest również móżdżek smażony z jajkiem oraz móżdżek panierowany smażony na głębokim tłuszczu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na smażony móżdżek wieprzowy.
- 20 dkg móżdżku wieprzowego
- 1 i 1/2 łyżki masła
- 1 mała cebula
- szczypta soli
- szczypta białego pieprzu
Jak przygotować móżdżek wieprzowy.
Móżdżek oczyścić z błonek, włożyć do wody i moczyć przez 20 minut. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozpuścić masło, dodać do niego drobno-krojoną białą cebulę i smażyć na małym ogniu przez około 3-4 minuty. Cebula powinna zmięknąć, ale się nie przypalić. Po upływie tego czasu zwiększyć ogień dodać i móżdżek, sól oraz pieprz. Kontynuować smażenie przez kolejne 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Usmażony móżdżek wieprzowy podawać z tostami.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc smażony móżdżek wieprzowy.
Móżdżek w trakcie smażenia rozpadnie się na drobne kawałki, jego konsystencja będzie przypominać tę jaką ma jajecznica. Nie ma się co zrażać bo tak właśnie powinno być.
Jeśli nie lubimy cebuli można ją pominąć i usmażyć móżdżek tylko na maśle z dodatkiem małej ilości soli i pieprzu.
Lubisz wieprzowinę? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Schabowe z serem feta.

Dodaj komentarz