Tę surówkę chyba wszyscy znamy. Zastanawia mnie czy ją robimy w taki sam czy inny sposób.

Nie wyobrażam sobie mięsnego dania głównego bez sałatki bądź surówki.
Przepisów na surówki jest bardzo dużo. Myślę, że każdy znajdzie taki, który lubi najbardziej.
Ostatnio robiłam surówkę z czerwonej kapusty i mam dla Was na nią przepis poniżej.
Serwuję ją do każdego niemalże dania z mięsem. Najbardziej smakuje mi podawana z pieczoną kaczką oraz także schabowym.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na surówkę z czerwonej kapusty.
- 1/2 główki kapusty czerwonej (średniej wielkości)
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- mała biała cebula
- 1 łyżeczka soli
- średniej wielkości jabłko
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty.
Kapustę kroimy cienko nożem lub za pomocą szatkownicy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli przez 5 minut. Studzimy.
Cebulę kroimy w małą kostkę, jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach. Do miski przekładamy wystudzoną kapustę, jabłko, cebulę, cytrynę, cukier i olej. Dokładnie mieszamy.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc surówkę z czerwonej kapusty.
Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym albo octem.
Lubisz sałatki i surówki? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Sałatę z sosem serowym.

Piękny kolorek:-) Ja dodaje nieco cukru i mieszam z majonezem 🙂