Tę surówkę chyba wszyscy znamy, ale zastanawia mnie czy wszyscy robimy ją w taki sam sposób. Ja po poszatkowaniu kapusty podgotowuję ją przez chwilę, studzę, a następnie łączę z pozostałymi warzywami.

Surówkę z czerwonej kapusty podaję z większością dań mięsnych. Najbardziej smakuje mi podana jako dodatek do schabowego i pieczonej kaczki. Osobiście nie wyobrażam sobie dania mięsnego bez dodatku surówki, dlatego ta surówka oraz innych goszczą na moim stole dość często. Polecam Wam poniższy przepis na surówkę z czerwonej kapusty i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na surówkę z czerwonej kapusty.
- 1/2 średniej wielkości kapusta czerwona
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- mała biała cebula
- 1 łyżeczka soli
- średniej wielkości jabłko
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty.
Kapustę cienko pokroić nożem lub poszatkować za pomocą szatkownicy. Kolejno, włożyć do garnka wraz z wodą, łyżeczką soli i gotować przez 5 minut. Podgotowaną kapustę wystudzić.
Cebulę pokroić w małą kostkę, jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski przełożyć wystudzoną kapustę, jabłko, cebulę, sok z cytryny, cukier i olej. Dokładnie wymieszać.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc surówkę z czerwonej kapusty.
Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym albo octem.
Lubisz sałatki i surówki? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Sałatę z sosem serowym.

Piękny kolorek:-) Ja dodaje nieco cukru i mieszam z majonezem 🙂